Zimske radosti

Pripravite mišice na zimske športe

ud
26. 11. 2016, 16.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zimske športne aktivnosti so zelo zabavne, vendar zaradi njihove specifičnosti in omejitve na nekaj mesecev na leto je možnost poškodb večja kot pri drugih dejavnostih.

Profimedia
Za poškodbe je največkrat kriva slaba fizična pripravljenost.

Naše telo in mišice je treba pripraviti na zimske športe, saj nam ravno to lahko prihrani marsikatero skrb ali bolečino in celo poškodbo. Na njih se je treba pripraviti s preventivnim treningom. 

Najbolj obremenjene mišice pri smučanju so v hrbtenici, gležnju ramenskem obroču in tiste, ki so odgovorne za vzdržljivost oziroma kondicijo. 

Poškodbe

Na smučarskih progah se najpogosteje pripetijo poškodbe kolen, zapestij, goleni in glave. Vzrok sta navadno pomanjkljivo ogrevanje in slaba fizična pripravljenost, poleg seveda neprilagojene hitrosti, znanja posameznika in pomanjkljive zaščitne opreme. 

Priprava 

Da se ne boste torej med zimskimi radostmi poškodovali, začnite vaditi že zdaj. Zelo pomembna je aerobna vadba, s katero boste svoj srčni utrip pospešili in pridobili kondicijo. Z njo boste tudi okrepili mišice in se lažje izognili poškodbam. Ena izmed teh vaj je izpadni korak. Z njim boste utrdili mišice v nogah, križu in zadnjici. Če pa boste uporabili še uteži, bodo na svoj račun prišle tudi mišice zgornjega dela telesa, ki jih prav tako potrebujete čvrste pri smučanju po belih strminah. 

Profimedia
Pri zimskih športih je izrednega pomena, da imate čvrste mišice.

Kondicijska priprava mora biti ustrezno načrtovana. Če ne znate pravilno izbrati vaj, se raje posvetujte s strokovnjakom ali nekom, ki se s tem ukvarja.

Poskoki: Odlična vaja za ogrevanje celotnega telesa, ki jo lahko uporabite med vadbo ali celo med ogrevanjem, preden se podate na bele strmine, so skoki. Z njimi boste utrdili mišice v nogah, zadnjici in hrbtu. Poskusite narediti vsaj 30 ponovitev. 

Široki počepi:  Noge pri širokih počepih naj bodo narazen, roke pa naj bodo iztegnjene pred telo. Nato se spustite do pravega kota in nazaj. Naredite 30 ponovitev. Tudi ta vaja je odlična za pripravo na smučanje, saj krepi spodnji del telesa, ki je pri tej zimski aktivnosti izredno pomemben. 

Umestitev: Vaditi začnite že danes in zagotavljamo vam, da boste do takrat, ko bo zapadel sneg in se bodo odprla smučišča, fizično pripravljeni na zimske športe.