Sejem IFA

Ure kupcev ne prepričajo, a karavana gre dalje

Marjan Kodelja
4. 9. 2016, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Berlinski sejem zabavne in uporabne elektronike IFA se niti še ni začel, ko so podjetja že predstavila novosti. Običajno so kupcem na voljo še pred novoletnimi prazniki in ni ga lepšega darila od ure!

Levo Asusov ZenWatch 3, desno pa lanska (S2) in letošnja (S3) Samsungova pametna ura

Tako kajpada razmišljajo prodajalci, a kupci njihovega navdušenja (še) ne delijo. Pametne ure postajajo boljše, delno tudi uporabnejše, a še vedno niso na ravni namenskih športnih ur, vsaj kar zadeva beleženje rekreativnih dejavnosti. Pri drugih njihovih funkcijah, prikazu sporočil s telefona, morebiti predvajanju glasbe in poganjanju njim namenjenih aplikacij, pa je tako. Nekaterim so všeč in uporabne, večina pa čisto solidno živi tudi brez!

Tretja izvedenka »zenovske« ure

Pametna ura ZenWatch je sicer videti "fajn" in elegantno, vendar na otip ne daje tistega pravega občutka prestiža. 

Kitajski oziroma natančneje tajvanski Asus »zen« uporablja za označevanje svojih mobilnih naprav. Beseda namreč asociira na meditacijo, umirjenost, morebiti tudi na modrost in odličnost. Zen ura (ZenWatch) je tako že tretja različica pametne ure tega izdelovalca in dejansko je videti najlepša ter tudi najbolj elegantna. Tokrat je izdelana iz nerjavečega jekla, vendar na otip ne pusti hladnega občutka kovine, pašček pa je iz italijanskega usnja. Pravzaprav sta to glavna poudarka, s katerima so nas na predstavitvi želeli prepričati.

Kako tudi ne bi, ko pa glede zmogljivosti in funkcionalnosti ne prinaša ničesar pretresljivo novega. Njena posebnost so tudi trije gumbi ob strani, med katerimi je gornjemu mogoče določiti aplikacijo, ki jo hitro odpre, ura pa je pričakovano vodoodporna. Kar nekoliko pa nas je razočaralo, da nima sprejemnika satelitske navigacije, čeprav trdijo, da je spremljanje dejavnosti točno v 95 odstotkih. Prav tako ne moremo govoriti, kako je s trajanjem baterij, saj tega na sami predstavitvi nismo mogli preveriti. Ima pa ura možnost hitrega polnjenja, kar pomeni, da se do 60 odstotkov napolni v petnajstih minutah.

Samsung je prav tako dobil trojko

Konja, ki zmaguje, se ne menja. Le manjše spremembe dobi, kar je natanko tisto, kar je Samsung naredil uri Gear S2, da jo je spremenil v letošnji model S3. 

Samsung igra predvidljivo igro izboljšav lanskih modelov. In to zelo uspešno. Uspelo jim je s telefoni družine S7 in tudi z novo uro S3, kljub temu, da je opazno večja in debelejša. Nekaj na račun dodane tehnologije, največ pa zaradi občutno večje baterije. Ta naj bi zdržala med tremi in štirimi dnevi, čeravno se nam to zdi preoptimistična trditev. A če bo zdržala dva dneva, bo to še enkrat dlje od lanskega modela. Na videz pa je S3 enaka, čeprav bosta na voljo dva modela. Za one, ki prisegajo na klasični, in one, ki jim je ljubši športni videz. Še vedno pa se nam zdi vrteči obod okoli zaslona najboljši način upravljanja pametnih ur.

Ura je enako kot Asusova iz nerjavečega jekla 316L in vodoodporna (IP68). So pa vanjo vgradili podobno možnost, ki jo imata oba letošnja paradna telefona, vedno prižgan zaslon, zato je S3 videti kot ura, tudi ko ne gledamo vanjo, ter celo vrsto tehnikalij. Tu je sprejemnik satelitske navigacije, pa tudi mikrofon ter zvočnik, in ker je ura vedno povezana, tudi prek omrežja LTE, lahko skoraj v celoti zamenja pametni telefon. Kjer bo deloval Samsungov plačilni sistem Pay, pa bo z njo mogoče tudi plačevati.