Tolmačenje informacij

Psi uporabljajo isti del možganov kot ljudje

ud/sta
4. 9. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Psi razlikujejo besede in intonacijo v istem delu možganov kot ljudje, kažejo rezultati nove študije o tem, kako si človekov najboljši prijatelj razlaga naš jezik. Pri interpretaciji besed psi, tako kot ljudje, uporabljajo levo hemisfero možganov, za analizo intonacije pa desno.

Profimedia
Pasji možgani so sposobni interpretirati tisto, kar rečemo, in tisto, kar povemo.

Pasji možgani so sposobni interpretirati oboje, tako tisto, kar rečemo, kot tudi to, kako nekaj povemo, poročajo znanstveniki z univerze Eötvös Lorand iz Budimpešte. Raziskovalci so prepričani, da se možganski center za ugajanje aktivira šele takrat, ko prijazne besede in pohvale spremlja tudi primerna intonacija.

Nevroni

Besede in pohvale mora spremljati tudi primerna intonacija.

Sodeč po ugotovitvah raziskav se je nevronski mehanizem za obdelavo besed razvil veliko prej, kot so doslej mislili, in to ni nekaj, kar je razvito le pri človeku. »Človeški možgani ne le da ločeno analizirajo, kar rečemo in kako, ampak tudi združujejo ti dve vrsti informacij do enotnega pomena,« je povedal raziskovalec na madžarski univerzi Attila Andics. »Naši izsledki so pokazali, da lahko psi naredijo vse to in uporabljajo zelo podobne mehanizme,« je še povedal Andics o odkritju, ki bi lahko pripomoglo k lažji komunikaciji in sodelovanju med psi in ljudmi.

Raziskava

Znanstveniki so proučevali 13 psov, ki so leže mirovali in poslušali lastnike, medtem pa so snemali njihovo možgansko aktivnost. Ugotovili so, da so psi za razlikovanje med nevtralnimi toni in intonacijo, ki izraža prijaznost, aktivirali del desnih možganov. Pri človeku enak del možganov igra podobno vlogo. Tisto, kar človeka dela edinstvenega, ni posebna zmogljivost nevronske mreže, temveč njegova sposobnost rabe besed, še menijo znanstveniki.