Izobraževanje

Ko gre otrok v šolo, se primimo za denarnico

Marjan Kodelja
3. 9. 2016, 17.40
Posodobljeno: 22. 11. 2023, 08.46
Deli članek:

Seminarske naloge in podobne projekte je na žalost treba natisniti, saj naš izobraževalni sistem še zdaleč ni tako »elektronski«, kot bi bilo logično glede na stanje informatizacije.

Ker živimo v času vsestranskih povezav in hipnega dostopa do informacij, se nam pogosto zdi, da bi otrok potreboval kaj koristnega s tega področja.

Ker živimo v času vsestranskih povezav in hipnega dostopa do informacij, se nam pogosto zdi, da bi otrok potreboval kaj koristnega s tega področja. In če sami nismo na tekočem s tem, kaj je »in«, seveda vprašamo otroka, kaj bi imel. In pri tem naletimo na težavo, da so želje precej oddaljene od tega, kar dopušča globina našega žepa.

Preprosta dilema, namizni ali prenosnik?

mgrt.gov.si
Tablični računalniki v šoli so nekaj, o čemer so nekateri politiki govorili v predvolilni kampanji, a so bile te obljube bolj ali manj mlatenje prazne slame.

Otrok bo kajpada želel prenosnik, kajti lahko ga bo prenašal naokoli. Oziroma kar oba, kajti jasno mu je, da se zmogljivi namiznik ne bo prehitro upehal, ko se mu bo zljubilo igrati katero od zahtevnih iger. Kmečka logika pa je glede tega jasna. Mlajši naj imajo namizni računalnik, saj bomo lažje nadzirali delo in preprečevali, da bi po naključju ali namenoma prišli v stik z neprimernimi vsebinami ali spletnimi predatorji. Pozneje, ko otrok dojame nevarnosti, ki nanj prežijo s spleta, in je dovolj zrel in odgovoren, da čuva svoje stvari, pa verjetno pride na vrsto prenosnik.

Brizganje barv na list papirja

Da nekaj natisnemo, je seveda treba imeti tiskalnik. In kateri je najboljši? Enoznačnega odgovora ni, saj je vse odvisno od potreb oziroma kaj bomo s tiskalnikom počeli. Najprej je dilema v tem, ali potrebujemo laserski ali črnilni (brizgalni) tiskalnik. Za domače delo je slednji običajno boljša rešitev, saj pokriva različne potrebe (tiskanje besedila, fotografij in drugo). A to je le ena plat medalje. Nato sledijo še druge odločitve. Ena je recimo ta, da ima tiskalnik vmesnik Wi-Fi, kar pomeni, da lahko nanj lažje tiskamo s prenosnikov in podobnih naprav, ki so v brezžičnem omrežju.

Reuters
Zmogljivosti računalnika so sorazmerne s ceno, vendar bo za večino izobraževalnih potreb zadoščal tudi najcenejši na trgu.

Tablice za mlajše, nato pametni telefon

Če ima otrok računalnik, načeloma tablice ne potrebuje; telefon ima sicer drugačno funkcijo, saj starši želimo vedeti, kje je in kaj počne. Pa če je to nujno ali ne. Kljub pretekli evforiji in napovedim o svetli prihodnosti se tablice niso izkazale. Še vedno pa so primerne za mlajše in tudi za izobraževalne namene, ne samo za igranje iger in gledanje youtuba. So dokaj praktične, baterije običajno zdržijo precej dlje od tistih v prenosnikih, lažje jih je prenašati naokoli. A se ne izplača preveč odšteti zanjo. Par stotakov, več gotovo ne, kajti dejansko bo otrok v šoli bolj potreboval računalnik. Ni pa mu pametno prekmalu kupiti telefona, če nič drugega, večina mlajših ne zna paziti na svoje stvari. Prej ali slej pa vsak star sliši od svojega otroka: »Zakaj pa jaz nimam telefona, ko ga imajo že vsi sošolci?«

Ne bo jih uporabljal le za šolo

Vseh tehnikalij, ki bodo otroku doma na voljo, gotovo ne bo uporabljal le za učenje. Igral bo igre, poslušal glasbo in gledal filme ter komuniciral s prijatelji. Eni trdijo, da je to nevarno, spet drugi bi radi, da država ukine vse papirnato na račun digitalnega. Odgovor pa je nekaj vmes. V primerni rabi za izobraževanje in za zabavo ter preprečevanju pretiravanja.