Šola je tu!

Pogumno v prvi šolski dan!

zf
30. 8. 2016, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Skoraj prehitro je minil čas poletnih počitnic, odkar so otroci zaprli knjige in stekli iz šolskih klopi. A tudi poletje mine in spet nastopi šola. Da bo začetek čim lažji, je dobro, da otroka nanj nekoliko pripravimo.

Spodbujajte otroka pri reševanju križank, miselnih ugank, sudokuja in logičnih iger, saj bo s tem razvijal in krepil znanje logike in matematike.

Če razmišljate, kako motivirati otroka, da ponovno odpre knjige, ga skušajte prepričati z različnimi miselnimi kvizi, kjer bo odgovore na vaša vprašanja iskal v leksikonih, učbenikih ali pa morda celo na spletu. Poskrbite, da se bo vaš otrok v iztekajočih se poletnih dneh začel veseliti šole, novega znanja in sošolcev.

Odpravite se v neznano

Nakup potrebščin

Dovolile otroku, da sam izbere barvice, svinčnike in torbo, tako bodo občutki in vonj novih stvari za šolo eden najlepših spominov iz otroštva.

Tople avgustovske poletne dni izkoristite še za kak izlet ali krajši oddih. Naj bo spontan, pa vendar ob tem, ko boste razmišljali, kam se boste odpravili, naložite otroku zabavno nalogo, da o izbranem kraju poišče čim več zanimivosti. Tako boste ob prihodu začeli pravo robinzonsko potovanje po točkah, ki jih je raziskal vaš otrok. Ob tem pa boste še odlično urili in vadili njegovo orientacijo in spoznavanje z okoljem. Če pogledamo z druge strani, boste imeli za krajše družinske izlete v času šole veliko manj časa, zato nikar ne odlašajte in izkoristite priložnost. Ne bo šlo samo za koristno preživet čas z družino, temveč bo imel otrok na prvi šolski dan tudi veliko več povedati sošolcem, imel bo več izkušenj, bolj bo razgledan, hkrati pa se bo bolj veselil tudi šolskih ekskurzij, ki se bodo zvrstile skozi leto.

Brati pomeni početi podvige

Pri otrocih je z branjem dobro začeti čim prej. Zato tisti starši, ki so otrokom brali, že ko so bili ti malčki, veliko lažje otroke usmerijo v listanje in kasneje v branje. S prebiranjem otroških knjig pri otroku tudi spodbujate vstop v domišljijski svet, kar spodbuja tako miselne aktivnosti kot domišljijo. Vse skupaj pripomore k bolj uspešnemu učenju, saj v otroku vzbudi radovednost in željo po odkrivanju novih znanj, predmetov in krajev. Dobro je tudi, če boste med opravki z otrokom mimogrede obiskali knjižnico. Obisk naj ne bo prisiljen, dovolite mu, da se spozna z osebjem in se izgubi med knjižnimi policami, prav tako pa naj si otrok v nadaljevanju sam izbere knjigo, ki ga bo najbolj pritegnila. Pomembno je, da spozna, da je knjižnica prijeten kraj, v katerega se bo rad vračal tudi v prihodnje.

Skupaj rešujte miselne izzive

Arhiv Svet24
Med največjimi novostmi, ki v novem šolskem letu čakajo osnovnošolce, je poučevanje tujega jezika kot obveznega predmeta v 2. razredu na vseh šolah.

Radi v prostem času rešujete križanke, sudoku, številčne križanke in podobno? Navdušite nad tem tudi svojega otroka in mu dokažite, da sta lahko računanje in logično razmišljanje nadvse zabavni. Če niste pristaš reševanja tovrstnih ugank, pa ga z logičnimi nalogami in igrami spoprijateljite na računalniku. Pobrskajte po didaktičnih igrah in mu te predstavite kot izziv. To zagotovo ne bo težko glede na to, da je v igri računalnik. Ne pozabite tudi na druženje ob družabnih igrah, ki jih otroci obožujejo, hkrati pa so več kot le zabava. Ne samo da spodbujajo druženje, temveč poglabljajo tudi odnose in utrjujejo miselne procese, hkrati pa otroka naučijo sprejemati zmago in poraze. Igre zato izbirajte premišljeno, saj se lahko skozi njih oboji veliko naučimo. Vsebine naj bodo zato poučne, spodbujajo naj miselne procese, urjenje spomina, strategijo in spontano obnavljanje znanja. Nič ne bo narobe, če bo igra v tujem jeziku. Skupaj preberite navodila, izpišite neznane besede in jim dodajte prevod. Prav tako pa poiščite igre, ki bodo vašemu šolarčku razširile obzorje pri zgodovini, geografiji, biologiji in drugih predmetih.

Veselo na delo

Tako kot vi potrebujete za dobro delovanje v službi nov notesnik, kalkulator, mobilnik, otroci potrebujejo nove šolske potrebščine. Zapakirajte nakup novih šolskih potrebščin v vesel dogodek, v katerem boste otroku dovolili, da sam izbere barvice, svinčnike in torbo, tako bodo občutki in vonj novih stvari za šolo eden najlepših spominov iz otroštva. Ko bo imel doma vse zbrano in urejeno, se bo zagotovo vsak dan ustavil ob šolski torbi in komaj čakal, da jo pokaže sošolcem.