Piše: Edvard Kadič

Kako lepše hoditi v visokih petkah?

Edvard Kadič
3. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pogledati žensko v visokih petkah je večini moških prijetno opravilo. Mnogim med nami tudi takšen pogled nekoliko razburka domišljijo. To je na trenutke še posebej zaželeno, saj je napetost delovnega vsakdana pogosto tako visoka, da nekaj sprostitve v možganih še kako pride prav.

Profimedia
Visoke petke zahtevajo nekaj vaje.

Res pa je, da pogled na dekleta v petkah ni vedno tako prijeten. Včasih je ravno obratno. Kot moškega me včasih prav boli, ko opazujem sicer urejeno in tudi prijetno dekle na pogled, kako štorklja in se malodane »ubija« v petkah. Povedano drugače, ne zna hoditi v njih tako, kot je treba.

profimedia
Pozorne bodite na zgornji del telesa.

Moški to težje razumemo. Večinoma nimamo opraviti s posebej neudobnimi čevlji, ki nas še dvignejo deset centimetrov nad tla, nas silijo v lovljenje ravnotežja ter slalom med luknjami raznih kanalov in robovi granitnih kock. Če ste moški, ste se verjetno v tem trenutku malo namuznili v smislu, hvala bogu, da nimam s tem opravka. Če ste pa ženska …  no ja, potem so vam te stvari še kako dobro znane.

Vseeno je dejstvo, da je pogled na dekle, ki se v petkah komaj drži na nogah ali hodi kot kakšna čaplja po visoki vodi, vse prej kot prijeten. V nadaljevanju bom zato opozoril na nekatere vidike, ki jih kot dekle lahko upoštevate z namenom, da vam bo hoja v petkah lažja in boste tudi bolje videti. (Kot moški pa se na tej točki še enkrat zahvalite modnim gurujem, da vam ni treba lesti v takšne čevlje.)

Naravna dejstva

Najprej nekaj biologije. Za slabo držo noge pri mlajših dekletih, ki so šele na začetku svoje kariere visokih petk, je »krivo« posebno vezno tkivo, ki ga imenujemo fascia. To je vezno tkivo, ki povezuje mišično tkivo in na nek način določa raztegljivost celotnega sistema, v našem primeru torej noge. V domači kuhinji lahko fascio lepo vidimo pri zrezkih. To je tisto togo belo vmesno tkivo med posameznimi rdečimi deli mesa. Slabše raztegljivo fascio pri nogah opazimo kot malo pokrčeno nogo, ki deluje zategnjeno, včasih pa tudi preostalo telo sili v nekakšno zvijanje. Fascio lahko relativno hitro raztegnemo z vajami za gibljivost gležnjev, kjer je stopalo pod kotom vsaj 45 stopinj navzgor ali navzdol.

Vaja dela mojstrico

Profimedia
Ravnotežje je lahko poseben izziv.

Naslednji pomemben vidik lepe hoje v petkah je ravnotežje. Razumeti je treba, da v trenutku, ko svoje pete podložimo z desetimi centimetri, spremenimo tudi samo mehaniko telesa in naše možganske povezave za vzdrževanje ravnotežja. Osnovni napotek je seveda vaja in še enkrat vaja. Ob tem pa posebej vadite držo zgornjega telesa, nekoliko zamaknjeno nazaj. To je pomembno, ker boste v trenutku, ko boste v petkah želele hoditi nekoliko hitreje, začele zgornji del telesa nagibati naprej. Koraki v petkah so namreč nekoliko krajši kot koraki z ravnimi podplati, na primer v balerinkah. Tisti trenutek, ko boste začele loviti ravnotežje pri hitrejših korakih, se bo telo naravno nagnilo nekoliko naprej. Če ne boste že vnaprej tega uravnale z držo telesa nazaj, boste videti zelo nesamozavestne. Že od daleč se bo videlo, da pač predvsem lovite ravnotežje.

Uspešno dopolnjevanje

Kot sem omenil, je ena od posebnosti visokih petk nekoliko krajši korak. To lahko zelo dobro izkoristite v svoj prid, saj zaradi krajših korakov nujno tudi nekoliko upočasnite hojo. Če to povežete z omenjenim nagibanjem zgornjega telesa nekoliko nazaj, boste hitro delovale zelo samozavestno. Nekoliko počasnejša hoja namreč uspešno dopolnjuje videz samozavestne osebe. Seveda ob tem ne glejte v tla, pred prste svojih čevljev. Samozavestna oseba vedno gleda naravnost v svoj cilj in se ne ukvarja s »podrobnostmi«, kot so na primer granitne kocke in druge neprijetnosti po tleh. Tla preglejte pravočasno in dovolj vnaprej.

Naj strah ne hromi

Pri korakanju pazite, da boste stopile najprej na peto in nato na prste. Vem, da je to včasih zelo zahtevno dejanje. Petke so lahko zelo ozke in visoke, strah pred izgubo ravnotežja pa nas lahko popolnoma ohromi. A vseeno, samozavesten korak je korak peta-prsti in ne ploski korak, s celim stopalom na tla. Če želite tako plosko stopiti s peto in prsti naenkrat, se boste gotovo začeli gibati kot kakšen vojak na maršu, ki korak podaljšuje. To je seveda vse prej kot elegantno. Temu se lahko najlažje izognete z vajo doma. Če vam vaja doma ne gre najbolje ali pa imate občutljiv parket, lahko izkoristite tudi najbližji hipermarket. Vozički v hipermarketu so odlične hojice za vajo. Preprosto se oprimete vozička kot vsaka druga nakupovalka, del teže prenesete na voziček in vadite perfekten korak v vaših petkah.

Pogled na dekle, ki se v petkah komaj drži na nogah ali hodi kot kakšna čaplja po visoki vodi, ni prijeten. 

Hoja kot ples

Za konec pa velja še lepotni napotek. Moški radi opazujemo krivine na dekletih. Ko hodite, se navadite nekoliko zibati. Popularno takšnemu gibanju nog s tujko rečemo kar viglanje (angl. wiggle, poimenovano po plesu). Noga se ves čas nekoliko zvija, kot bi plesali med hojo. Če ne veste, o čem govorim, vtipkajte omenjeno tujko v Google ter si oglejte kakšen video na internetu. Ali pa preprosto poglejte naokoli po cesti, kakšno samozavestno hojo dekleta v res visokih petkah. Opazili boste, da hodi tako lepo, kot bi plesala.

Srečno!