Ljubljanska feria

FOTO: Pisani in strastni flamenko

ac
4. 9. 2016, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Društvo Luna Gitana se ukvarja s širjenjem flamenka v slovenskem prostoru. Ustanovljeno je bilo leta 2005, mnoge plesalke pa se s flamenkom ukvarjajo že več kot petnajst let.

Mediaspeed
Feria je na ljubljanske ulice privabila številne ljubitelje španske kulture.

Mediaspeed
Andrea Rode, Špela Maček Guštin in profesorica športa in plesna pedagoginja Iris Belko so bile prešerno razpoložene.

Seveda nas je ob tem najprej zanimalo, kakšen je njihov cilj ter kaj vse organizirajo pri nas. »Naš glavni cilj je spodbuditi zanimanje širše javnosti za kulturo flamenka v Sloveniji in vsem tistim, ki jih ta zvrst privlači, omogočiti, da se s pomočjo priznanih in izkušenih pedagogov izobražujejo tudi pri nas. S tem namenom organiziramo celoletno vadbo flamenka za vse zahtevnostne stopnje, intenzivne seminarje, flamenko večere, okrogle mize, predavanja o flamenko plesu in glasbi, v Slovenijo pa tudi vabimo tuje umetnike,« je povedala ena od organizatork desete Ljubljanske ferie, Iris Belko. Pojasnila je, da je feria ulično praznovanje, ki na jugu Španije traja en teden, pri nas pa so ga skrčili na en dan.

Živahna plesna glasba

Pred Dvornim barom v Ljubljani je bilo zadnjo avgustovsko soboto vse v znamenju tega španskega plesa. Brhke plesalke v pisanih oblekah so se zavrtele v dveh plesnih zvrsteh – plesih sevillanas in rumbas. Živahna plesna glasba in lepo vreme sta privabila kup radovednežev, ki so jih ob gledanju plesalk zasrbele pete. Na ferii pa se je seveda tudi dobro jedlo in pilo. Kaj drugega kot španske dobrote.