Človeška prednica

Je starodavna hominidinja Lucy padla z drevesa?

ud
4. 9. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Znanstveniki verjamejo, da je naša človeška prednica, ki so jo odkrili pred 40 leti, umrla zaradi padca z drevesa. Vse to se je dogajalo na območju današnje Etiopije.

wikipedia

Ko je paleontolog Donald C. Johanson odkril fosilizirane kosti tega prvega hominida, za katere so ugotovili, da so stare 3,2 milijona let, je bila najdba proslavljena kot eno izmed nepomembnejših paleontoloških odkritij vseh časov. Kosti so našli med ekspedicijo v Etiopiji. Bitje so poimenovali Lucy in je pripadnik človeškega prednika avstralopiteka, ki je bil nekakšna primitivna opica z dolgimi rokami in zakrivljenimi prsti.

John Kappelman, paleontolog »Raziskava kaže, da je bila Lucy še pri zavesti, ko je padla na tla.« 

Učenje

Medtem ko je najdba pomagala številnim znanstvenikom in posledično tudi nam, da smo se naučili več o tem starodavnem hominidu, je nekaj vendarle ostalo skrivnost. To je vprašanje, kako je Lucy umrla. Po opravljeni širši raziskavi, pri kateri so uporabili tehniko skeniranja, zdaj verjamejo, da je padla z drevesa. Zlomi po telesu kažejo na to, da je padla na noge in se prevrnila naprej ter si poškodovala še roke, s katerimi si je poskusila zaščititi obraz. A o tem vzroku smrti niso prepričani vsi znanstveniki, saj naj bi podobne zlome imele kosti slonov.