Šesterica je bila nastanjena v kupoli s premerom 11 metrov in višino šest metrov. V ekipi, ki so jo sestavljali ameriški, francoski in nemški državljani, so bili astrobiolog, fizik, pilot, arhitekt, zdravnik in novinar ter znanstvenik, ki se ukvarja s prstjo.

Nasina trenutna tehnologija lahko pošlje robotsko misijo na Mars v osmih mesecih, astronavti, ki bi potovali tja, pa bi morali opraviti do tri leta trajajoče potovanje. Običajna doba, ki jo astronavti preživijo na Mednarodni vesoljski postaji, sicer traja šest mesecev.

Psihološki vidik

Nasa je s poskusom preverjala, kako bi misijo na Mars astronavti prestali s psihološkega vidika. Sodelujoči v projektu leto dni niso zaznavali sprememb letnih časov, saj je bilo na nerodovitnem območju v okolici kupole zelo malo rastlinja. Na prosto so se lahko podali le v vesoljskih oblekah, omejen pa so imeli tudi dostop do interneta.

Francoski astrobiolog Cyprien Verseux je po koncu izolacije dejal, da je vznemirjen, ker bo lahko spet na prostem, jedel svežo hrano in spoznaval nove ljudi. Glede rezultatov raziskave je optimističen. "Misija na Mars v bližnji prihodnosti je uresničljiva. Tehnične in psihološke težave lahko rešimo," je dejal v intervjuju.

Moški in ženske so imeli vsak svojo majhno sobo z zložljivo posteljo in mizo, prehranjevali pa so se z živili, kot sta sir v prahu in konzervirana tunina.