Zanimivosti

Vse višje hitrosti dostopa v internet

Marjan Kodelja
6. 8. 2016, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dostop v internet je osnova, od katere so odvisne vse druge storitve, če seveda ne govorimo o klasičnem telefonskem priključku in televiziji pri kabelskem dostopu.

Vse več uporabnikov se odloča za združene pakete. Število paketov četverček raste, na račun dvojčkov in tudi trojčkov.

Število klasičnih telefonov iz leta v leto upada, se pa zaradi ugodnih cen združenih paketov povečuje število priključkov IP-telefonije. Na račun te pada število priključkov kabelske televizije. Glede na njene prednosti je mogoče, da glavni ponudnik Telemach teh ne zna predstavitii ljudem ali pa jim ne ponuja dovolj atraktivnih paketov.

50 odstotkov gospodinjstev televizijske programe spremlja prek tehnologije IP-televizije. Največ gospodinjstev je priključenih prek tehnologije ADSL, vendar ti priključki upadajo na račun večanja optičnih povezav (FTTH) in kabelskega interneta.

Imamo vse hitrejše povezave

V primerjavi z letom 2008 je opazen napredek pri hitrostih dostopa. Več kot polovica uporabnikov (52,2 %) je imela takrat hitrost do manj kot 2 Mb/s, takšnih je danes le še 4,8 odstotka. Največ uporabnikov (47,1 %) ima danes hitrost od 10 do manj kot 30 Mb/s. Še pred dobim letom jih je največ imelo dostop, hiter od 2 do manj kot 10 Mb/s. Takšnih uporabnikov je še 25,7 odstotka. Dostop, hitrejši od 30 Mb/s, pa ima 22,4 odstotka uporabnikov. Upoštevane so hitrosti v smeri k uporabniku, ne pa tudi v obratni smeri, kot da slednja ne bi bila pomembna. Vse bolj bo, zato bi morali nehati govoriti, pa tudi ponujati dve hitrosti.

Hitreje ko je, bolje je

Pri širokopasovnem oziroma hitrem internetu, kot ga največkrat imenujejo operaterji, sta pomembni le hitrosti (do in od uporabnika), ki ju ima uporabnik na voljo. Kako operater dostop na kraju izvede, je za uporabnika brezpredmetno. In kakšna je danes najnižja še priporočljiva hitrost dostopa v internet? Odvisno od marsičesa, tudi od števila družinskih članov, vendar vse, kar je nižje od 10 Mb/s v obe smeri, ni več priporočljivo.