Dobro preverite

Izplača se jih kupiti, a je treba biti previden

Marjan Kodelja
31. 7. 2016, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Obremenjeni z »moram imeti najnovejšo strojno opremo« kupujemo nove izdelke, namesto da bi preverili trg rabljenih ali obnovljenih naprav. Razlika med obema je velika.

Podpis slike Starejše naprave pridejo z vseh vetrov, največkrat pa iz podjetij, ki so jih nehala uporabljati. Ker so že »amortizirane«, jih prodajajo po nižjih cenah.

Vemo, kaj je rabljena naprava. Nekdo jo je uporabljal, zdaj pa jo prodaja, ker je ne potrebuje več. Velja pravilo, da kar vidiš, to dobiš. Vizualni pregled in krajši test uporabe največkrat ne razkrijeta dovolj. Ne moremo vedeti, v kakšnem stanju je strojna oprema. Lahko se bo okvarila že naslednji dan ali čez leta. Podobno tudi ne vemo, v kakšnem stanju je baterija, kar je problematično pri rabljenih mobilnih napravah. Površinske poškodbe pa vidimo. Z njimi se sprijaznimo ali pa ne. Odvisno od tega, kolikšno ceno za napravo zahteva prodajalec in koliko je dovzeten za barantanje.

Dobro obnovljena zdrži leta

Pri obnovljenih napravah je drugače. Največkrat jih obnavljajo izdelovalci ali podjetja, ki jih ti pooblastijo. Vsako napravo pred prodajo natančno pregledajo, zamenjajo vse dele, ki so okvarjeni oziroma zanje vedo, da se jim izteka življenjska doba. Po potrebi zamenjajo opraskan zaslon, poškodovano ohišje, mobilnim napravam skoraj vedno zamenjajo tudi baterijo. Na koncu napravo še dobro preizkusijo. Na zunaj je po obnovi videti kot nova, da je starejša, vemo le zato, ker ni najnovejši model.

Zato le malo nižja cena

Cena obnovljene naprave je nižja, tudi v primerih, ko je model naprave še vedno v prodaji, običajno med 10 in 20 odstotkov, v nekaterih primerih pa tudi več. To je glavna prednost nakupa obnovljene naprave, ni pa edina. Dobro ceno lahko dosežemo tudi pri nakupu rabljene naprave, vendar prodajalec zanjo ne nudi nikakršne garancije. Obnovljena naprava pa največkrat ima garancijsko dobo. Morda je krajša kot pri novi napravi, a je. Nekateri ponudniki tudi omogočajo, da napravo vrnemo, če z njenim delovanjem nismo zadovoljni. Če garancije ni, je to pri obnovljenih napravah posebej označeno. Kupec prevzame tveganje nase, zato pa je cena še nižja. Obnovljena ni le naprava, temveč tudi njena programska oprema. Odpadejo presenečenja, da je na njej ostalo kaj, česar nočemo.

Kaj pa slabosti?

Na žalost so tudi te. Odvisno od tega, kako stara je obnovljena naprava. Najbolj so problematične naprave, ki jim redno nadgrajujejo operacijski sistem ali druge dele programske opreme. Na neki točki se izdelovalec odloči, da ne bo več nudil podpore za starejše modele naprav. Ostanemo z napravo, ki nima več zagotovljene podpore. Kakšen problem je to, je odvisno od tipa naprave. Prav tako je lahko težava v tem, kdo je obnavljal staro napravo. Če je to izdelovalec ali njegov pooblaščenec, smo lahko prepričani, da je uporabil kakovostne rezervne dele. Podjetja, ki se z obnovo naprav ukvarjajo brez povezave z izdelovalci, pa lahko uporabijo slabše in cenejše rezervne dele, kar pa ima lahko nepričakovane posledice. V najboljšem primeru naprava deluje brez težav, v najslabšem pa se hitro pokvari.