Piše: Edvard Kadič

Kako se učinkovito predstaviti

Edvard Kadič
31. 7. 2016, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kako se predstavimo človeku, ki smo ga pravkar srečali, je še kako pomembno. Gre namreč za vzpostavljanje izhodišča, na podlagi katerega nas bo ta oseba kasneje presojala. Predstavitev je le delček celotnega mozaika ob prvem stiku, ki ga imenujemo prvi vtis.

profimedia
Ob stisku dlani ali objemu bodimo pozorni na očesni stik, samozavestno hojo in položaj telesa.

Uporabljajmo filmsko zaporedje: "Pozdravljeni, ime mi je Novak, Janez Novak."

Predstavitev začnimo z imenom (priimkom) sogovorca. To je nekoliko lažje storiti v pismu ali po elektronski pošti: »Spoštovana ga. Novak …« Pri osebnem stiku pa se je nekoliko lažje predstaviti najprej s svojim imenom. V primeru predstavitve pred skupino preprosto začnite z nagovorom v smislu: »Lepo pozdravljeni vsi skupaj.« Ko smo pozdravili ali omenili sogovorca, povejmo svoje ime. Jasno in razločno. V poslovnem okolju ga povejte dvakrat. Vedno se spomnite znamenitega agenta 007: »Pozdravljeni, g. Novak, jaz sem Kadič, Edvard Kadič.«

Lahko tudi dodate svoj naziv ali funkcijo v podjetju, če je to seveda potrebno in primerno. »Pozdravljeni, g. Novak! Moje ime je Kadič, Edvard Kadič. Danes sem tukaj v vlogi predavatelja na temo uporabe govorice telesa v prodaji. Veseli me, da sem danes tukaj.« Za učinkovito predstavljanje dvakrat povejte svoje ime in dvakrat ime sogovorca. To vam ne bo samo pomagalo zapomniti si njegovo oziroma njeno ime, temveč boste s tem jasno pokazali tudi zanimanje zanjo oziroma zanj.

Kup malenkosti

Profimedia
Pazimo na očesni stik in nasmešek.

Naslednji korak v procesu navezovanja stika je rokovanje. Drža roke, ki gre v rokovanje, je vertikalno poravnana, dlan naj nasede do konca v dlan sogovornika, primerno stisnemo in dvakrat ali trikrat zanihamo. Ob stisku dlani ali objemu bodimo pozorni na nasmešek, očesni stik, samozavestno hojo in položaj telesa. Ne pozabimo tudi na svež dah. Če imamo pri roki kakšen mentolov bonbon, nam lahko pride zelo prav.

Pristen stik ustvarjamo skozi skupen teritorij. Komu se pravzaprav predstavljate? Kaj jih bo na vas oziroma v zvezi z vami zanimalo? Kaj je tisto, kar bo v njihovih življenjih hitro zmanjšalo na primer bolečino? Kaj lahko delite z drugimi, kar bo hitro vzpostavilo skupni interes in vam pomagalo k boljšemu stiku? Na različnih delavnicah in predavanjih se boste na začetku pogosto morali predstaviti, povedati kakšno besedo o sebi. Vodja delavnice počne točno to – vzpostavlja skupni prostor.

Vedno pristni

Na poslovnih srečanjih govorjenje o poslovnih ciljih ni nič drugega kot vzpostavljanje skupnega terena za čim boljšo vzpostavitev stika. Lahko pa to izpeljete tudi preko katerekoli druge teme, ki vas in vašega sogovorca seveda zanima. Pri prvem stiku bodimo kratki, jedrnati in odprti za nadaljnji pogovor. Potem ko se predstavimo, svojega sogovorca kaj vprašajmo. To storimo tako, da ga dobesedno povabimo v pogovor. To velja tudi za pisno predstavitev. Postavljajte vprašanja!

Kadar se skupini lahko predstavimo po svoje, se osredotočimo zgolj na tri stvari. Ni predpisanih tematik, predvsem pa naj bodo takšne, da se bodo ostali člani skupine z njimi čim lažje poistovetili. Osnovna ideja je seveda vzpostavitev pristnega stika. S tem, ko izberemo le tri stvari, si nas bodo ljudje enostavneje zapomniti. To lahko še dodatno okrepimo tako, da izbrane tri stvari podpremo s primeri.

Tipična primera

arhiv Svet24
Če je okvir postavljen dobro, bo nadaljevanje naših stikov lažje.

Primer krajše predstavitve: »Pozdravljeni, moje ime je Kadič, Edvard Kadič. Ukvarjam se s komunikacijo in osebnostnim razvojem, zasebno pa uživam v dobri hrani in izletih v naravo.« Primer daljše predstavitve: »Pozdravljeni, moje ime je Kadič, Edvard Kadič. Pri svojem delu povezujem komunikacijo in osebnostni razvoj, med drugim sem tudi avtor več knjig na tem področju. Osrednji del moje dejavnosti zavzema ukvarjanje z neverbalno komunikacijo, to je kako ustvariti dober prvi vtis, kako pustiti dober vtis, kako se obnašati, kako izraziti spremembe, kako učinkovito vpeljati spremembe v svoje življenje in jih tudi primerno izraziti, kako družabno kramljati, kako se obnašati v prodaji, pri srečanjih z nasprotnim spolom in podobno. Zasebno pa svoj čas rad preživljam z družino, uživam v dobri hrani (sam ne znam prav veliko kuhati), prav tako pa zelo uživam v izletih v naravo.«

Približno toliko se zgodi v 30 sekundah. Če je okvir postavljen dobro, bo nadaljevanje naših stikov lažje. Če ne, se bomo morali še kako truditi, da bomo slab prvi vtis nekako premostili.

Pomembno spoštovanje

Ne glede na vse spoštovanje izkazujmo vsem. Ni pomembno, kdo ali kaj je posameznik, vedno si zasluži naše spoštovanje. Sogovorec se lahko počuti prizadetega in to prizadetost bodo občutili tudi ostali. S tem naša karizma ne bo manjša le v očeh sogovorca, temveč tudi v očeh vseh ostalih.

Pri srečanju z več ljudmi naenkrat enakomerno razporedimo svojo pozornost med vse prisotne. Včasih se zgodi, da je kdo bolj plahe narave ali nekoliko bolj zadržan. Kljub temu mu namenimo dovolj pozornosti, da se ne bo počutil izoliranega.

Človeški ego je zelo krhka stvar. So ljudje, ob katerih se praktično takoj počutimo domače, saj znajo vzpostaviti dober prvi stik, pri čemer takoj začutimo, kot da se poznamo že dolga leta, in so ljudje, ob katerih se tudi po več letih poznanstva počutimo kot popolni tujci.

Srečno!