Cenik

Kdo še piše razglednice?

Zoran Franc
31. 7. 2016, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Razglednice so ob sodobni tehniki komuniciranja res nekoliko utonile v pozabo. Še vedno pa se nanje spomnimo v času dopustov. Preverili smo stroške pošiljanja.

Profimedia
Namesto spominkov s potovanj lahko prijateljem pošljete razglednico. Cena bo zagotovo precej nižja, veselje ob prejeti razglednici pa veliko.

Profimedia
Cene poštnih znamk za standardno pismo (razglednico) se v Evropi gibljejo od 0,22 do 1,34 evra.

Počitniški »šport«, pisanje razglednic, so v zadnjih letih sicer v veliki meri zamenjala pisanje SMS-sporočil, telefoniranje in pisanje e-mailov, kar pa, roko na srce, ne preseneti tako kot klasična razglednica, ki vas ob prihodu domov gleda iz poštnega nabiralnika.

Poštne storitve se dražijo

Svoj čar imajo tudi izbor razglednic in pisanje predvsem »neklasičnih« pozdravov ter na koncu lizanje in lepljenje znamk. Cene poštnih znamk in storitev so se v lanskem letu sicer zvišale, pa tudi letos napovedujejo nekatere podražitve. Dražje bo tako pošiljanje običajnega pisma (kamor spada tudi razglednica), podražilo pa se bo tudi pošiljanje tiskovin v notranjem prometu. V mednarodnem prometu se bodo spremenile cene pošiljanja standardnega pisma (sem spada tudi razglednica), dopisnic in navadnega pisma do 20 gramov ter še nekaterih drugih storitev.

Stroški za razglednico z dopusta

Cene poštnih storitev v Sloveniji še vedno ostajajo med najnižjimi med evropskimi državami, vključno z Malto. Pri nas je povprečna cena pošiljanja standardnega pisma v države EU (sem spada tudi razglednica) 0,60 evra, medtem ko boste za pismo prvega masovnega razreda (to je do 20 gramov) odšteli 0,64 evra. Preverili smo tudi, kolikšni so stroški v nekaterih evropskih državah, ki izstopajo. Največ boste za pismo prve težnostne stopnje (do 50 gramov) odšteli na Danskem, to je 1,34 evra, najmanj pa na Malti – 0,26 evra. Pri nas boste za znamko odšteli 0,36 evra.

Stroški razglednic iz tujine

splet

Če ste se odpravili dopustovat zunaj naših meja in boste v letošnjem letu namesto z »magnetki« presenečali z razglednicami, vas morda zanima, koliko boste morali odšteti za poštne storitve. Če boste razglednico s prečudovitimi pozdravi poslali iz sosednje Istre ali Dalmacije, boste plačali 0,61 evra. Če se boste dopust preživeli še nekoliko južneje in boste razglednico želeli poslati iz Budve, boste zanjo odšteli 0,80 evra, enak znesek pa boste plačali, če se boste odpravili na dopust v rodno deželo Oktoberfesta, Nemčijo. Iz Srbije boste pisali za 0,50 evra. Poskrbite torej, da pisanje razglednic ne bo zamrlo, saj lahko z izvirnim sporočilom nekomu polepšate dan.