Zanimivosti

Abdeslam uradno obtožen zaradi napadov v Parizu

M.J./STA
19. 3. 2016, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ključni osumljenec v primeru krvavih terorističnih napadov v Parizu novembra lani Salah Abdeslam je tudi uradno obtožen v povezavi z masakrom, je povedal njegov odvetnik Sven Mary. Ob tem je napovedal, da bo Abdeslam nasprotoval izročitvi v Francijo.

Arhiv Svet24

Proti Abdeslamu je belgijsko tožilstvo vložilo uradno obtožnico zaradi sodelovanja v pariških napadih, je novinarjem povedal odvetnik. Abdeslam je v priporu in sodeluje z belgijskimi pravosodnimi oblastmi.

"Izročitev Franciji bo na tej stopnji zavrnil," je Mary napovedal na sedežu bruseljske policije.

Francoski predsednik Francoise Hollande je v petek kmalu po Abdeslamovi aretaciji v Bruslju poudaril, da si bo Pariz prizadeval za njegovo čim prejšnjo izročitev.

Odvetnica Nathalie Gallant, ki zastopa Abdeslamovega brata Mohameda, pa je za televizijo RTBF povedala, da družina občuti določeno mero olajšanja. "Najprej ker so ga prijeli živega - družina je upala na to. Olajšanje pa tudi, ker je končno lova nanj konec. Morate razumeti, da je bila družina zadnje štiri mesece pod nenehnim pritiskom," je povedala Gallantova.

Prijet v spektakularni akciji
 
Salah Abdeslam je bil v petkovi spektakularni aretaciji v bruseljski četrti Molenbeek ranjen, vendar so ga danes zjutraj odpustili iz bolnišnice in je stopil pred preiskovalno sodišče.

V Belgiji so sicer v petek aretirali še moškega, ki je poznan po lažnem imenu Amine Choukri oziroma sirskem lažnem imenu Monir Ahmed Alaaj, ter tri člane družine, ki je skrivala Abdeslama. Ta je v Molenbeeku vodil bar skupaj s svojim bratom Brahimom.

Brahim Abdeslam se je razstrelil v pariških napadih in je bil v četrtek diskretno pokopan na bruseljskem pokopališču. Na čelu pogrebnega sprevoda je bil brat Mohamed, ki je novinarjem dejal: "Lahko opazujete in pišete zgodbe, prosim pa, iz spoštovanja do nas, brez fotografij."

Ostali še na begu 
Po petkovih aretacijah je na begu le še en osumljenec, ki naj bi bil vpleten v pariške napade, Mohamed Abrini, ki so ga kamere ujele z Abdeslamom dva dni pred napadi na bencinskem servisu na avtocesti blizu Pariza.

Interpol je po petkovih aretacijah pozval k "dodatni pazljivosti" pri mejnih nadzorih, da bi preprečili morebiten beg preostalih sodelavcev pri pariških napadih.