Svet

V policijski raciji, povezani s pariškimi teroristi, streljali na policiste

STA
15. 3. 2016, 16.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na jugu Bruslja je danes med izvajanjem preiskave, ki je povezana z napadi v Parizu novembra lani, izbruhnilo streljanje, pri čemer so bili po zadnjih informacijah ranjeni štirje policisti, poročajo tuje tiskovne agencije. Na območju je nato stekla obširna policijska akcija, lovili pa naj bi najmanj dva osumljenca, ki sta pobegnila po strehah.

Reuters
Belgija še vedno išče organizatorje in osumljence za napade v Parizu, 13. novembra 2015, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.Tako je potekalo reševanje talcev iz koncertne dvorane Bataclan.

Kot je zvečer poročal belgijski radio RTBF, naj bi policistom enega od osumljencev medtem uspelo "nevtralizirati", pri čemer zaenkrat ni jasno, ali so ga ubili ali aretirali.

Incident je izbruhnil v južni bruseljski soseski Forest. Po poročanju belgijskih medijev naj bi napadalec na policiste streljal z avtomatsko puško.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zvečer pojasnili na belgijskem tožilstvu, so bili ranjeni štirje in ne le trije policisti, kot so sprva poročali. Trije so bili namreč ranjeni v uvodni raciji v neki nepremičnini, četrti pa kasneje, ko je bilo že mobiliziranih več policistov.

Po navedbah belgijskega tožilstva je policija na območju izvajala preiskavo, ki je povezana s terorističnimi napadi v Parizu 13. novembra lani, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.

Napadalci naj bi imeli več povezav v Bruslju

Napadalci v Parizu, skrajni islamisti, ki naj bi bili povezani z džihadisti Islamske države, naj bi namreč imeli več povezav s posamezniki, ki bivajo v Bruslju. Policija pa si vse odtlej prizadeva, da bi jih čim več razkrila.

Kasneje je na območju stekla obsežna policijska akcija. Več cest so zaprli, nad območjem pa je krožil policijski helikopter.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je pojasnil, da je v akciji poleg belgijske sodelovala tudi francoska policija in da so bili tudi francoski policisti tarča streljanja, a dodaja, da Francozov med ranjenimi naj ne bi bilo.

Neimenovani vir v francoski policiji pa je povedal, da tarča današnjih racij ni bil Salah Abdeslam, eden glavnih osumljencev za novembrske napade v Parizu, kot se je čez dan ugibalo v več medijih.