Slovenija

Tožilstvo zanimajo stiki Bratuškove z Jean-Claude Junckerjem

J.P./STA
15. 3. 2016, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednica ZaAB in nekdanja premierka Alenka Bratušek je seznanjena s predlogom za preiskovalna dejanja v zvezi z njeno kandidaturo za evropsko komisarko. Kot je poudarila, pa to zgolj pomeni, da ne tožilstvo ne policija trenutno nimata dovolj dokazov za vložitev obtožnice. "In to eno leto po hišnih preiskavah," je povedala.

STA
Tudi leto dni po preiskavah očitno ni dovolj dokazov za obtožnico.

Nepovezana poslanka Bratuškova je v izjavi za medije v DZ dejala, da je z informacijo seznanjena in da si je spis odšla tudi ogledat na sodišče. Morda pa organi zdaj iščejo "tistega, ki bo ta lov na čarovnice končal", je dejala.

V spisu po njenih besedah namreč piše, da bodo ponovno zaslišali tiste, ki jih je zaslišala že policija. Bratuškova si želi, da bi se postopek čim prej končal, "izid pa ne more biti drugačen, kot da iz vsega skupaj ne bo nič".

Potrdila je, da se ji zdi nenavadno, da bosta predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar morala na sodišče, sploh ob dejstvu, da "tukaj ne gre niti za en evro, pač pa za neko namišljeno nepremoženjsko korist".

Tudi Aleksander Čeferin, pooblaščenec Bratuškove, je bil do tožilstva kritičen. Kot je pojasnil, tožilstvo Bratuškovi očita pridobitev nepremoženjske koristi, "ki naj bi bila, ne boste verjeli, pridobitev položaja kandidata za člana komisije EU. Ni jasno, kakšno korist imaš od tega, če si kandidat".

Tožilstvo bi Pahorja in Cerarja rado povprašalo predvsem o stikih Bratuškove z Jean-Claude Junckerjem, saj da sta imela oba več telefonskih pogovorov s predsednikom Evropske komisije, v katerih je ta izrazil željo in prosil za podporo, da bi Slovenija za evropsko komisarko predlagala ravno Bratuškovo.