Slovenija

Adria Airways povečala floto, načrtuje tudi nove destinacije

J.P./STA
15. 3. 2016, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Investicijski sklad 4K Invest je danes tudi uradno prevzel 96,09-odstotni delež Adrie Airways. Ta bo še naprej delovala na trgih Slovenije, Albanije, Kosova in Makedonije, rast pa načrtuje tudi v Estoniji.

Wikipedia
Adria Airways letos načrtuje dobiček.

"Adria Airways bo odprla dobre povezave za poslovne stranke in ponudila privlačne cene vozovnic za turiste," je dejal Schuster, ki ga bo 4K Invest imenoval za novega člana uprave. Slednjo vodi Mark Anžur.

Floto Adrie Airways bodo večinoma predstavljala sodobna reaktivna letala kanadskega proizvajalca Bombardier. Letos jo bodo povečali z novimi Bombardierjevimi reaktivci, ki bodo pokrivali nove destinacije v Estoniji, so pojasnili v družbi. Ob tem so spomnili, da imajo tradicijo varnega letenja, ponašajo pa se tudi z izkušeno posadko in zaposlenimi.

Adria Airways je v rednem prometu lani prepeljala 1.045.442 potnikov, kar je 14 odstotkov več kot leto prej. Kakšen je bil izid iz poslovanja, še niso razkrili.

Slovenski državni holding (SDH) in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) sta januarja podpisala pogodbo o prodaji 91,58-odstotnega deleža AdrieAirways nemški družbi 4K Invest, v skladu s katero so prevoznika pred dokončno prodajo prejšnji teden dokapitalizirali za 4,1 milijona evrov. Država je prispevala 3,1 milijona evrov, 4K Invest pa prek odvisne družbe milijon evrov.

Zdaj so prodajalci - poleg SDH in DUTB še država - prejeli še 100.000 evrov kupnine in na novega lastnika, ki ima sedež v Luksemburgu, preknjižili delnice. Ta je v skladu s spremenjeno lastniško strukturo po dokapitalizaciji na koncu prišel do 96,09 odstotka Adrie Airways.

4K Invest namerava kupiti tudi preostale delnice in tako postati 100-odstotni lastnik Adrie Airways. V prihodnjih dneh bo ostalim delničarjem predstavil ponudbo za prevzem, so še zapisali v sporočilu za javnost.