Svet

Ujeli glavnega osumljenca za pariške teroristične napade

J.P./STA
18. 3. 2016, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Belgijska policija je danes med operacijo v Bruslju aretirala pet oseb. Poleg ključnega osumljenca za lanske teroristične napade v Parizu Salaha Abdeslama tudi družino, ki ga je skrivala, je sporočilo tožilstvo na novinarski konferenci.

Belgijska javna televizija RTBF je poročala, da je ranjen v nogo.

Abdeslama, ki je bil na begu od terorističnih napadov v Parizu 13. novembra lani, ki so zahtevali 130 življenj, so pri prijetju med popoldansko racijo v belgijski četrti Molenbeek lažje ranili v nogo. Zato so ga po navedbah predstavnika tožilstva Thierryja Wertsa odpeljali v bolnišnico v oskrbo.

Policija je ranila in v bolnišnico odpeljala še enega človeka, ki ga je prijela na istem naslovu. Prav tako je policija aretirala še tri osebe, člane iste družine, ki je skrivala Abdeslama.

Francoski predsednik Francois Hollande je danes sicer dejal, da pričakujejo, da bo Belgija terorista čim prej izročila Franciji.

Hollande je na skupni novinarski konferenci z belgijskim premierjem Charlesom Michelom v Bruslju poudaril, da je Abdeslam direktno povezan s pripravami, organizacijo in izvedbo terorističnih napadov v Parizu 13. novembra lani. Ob tem je izpostavil, da grožnja terorizma ostaja zelo visoka tako v Franciji kot Belgiji. Napovedal je, da bo v soboto sklical francoski svet za nacionalno varnost.