Zanimivosti

Za Zemljo bodo ugasnili luči

M.J./STA
19. 3. 2016, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nocoj se v okviru Ure za Zemljo od 20.30 do 21.30 v več kot 100 državah sveta obeta ugašanje luči. Svetovni sklad za naravo (WWF) s projektom poziva posameznike, podjetja, vlade in skupnosti, da za eno uro ugasnejo luči. V temo bodo ovite številne največje svetovne znamenitosti, pobudi pa se pridružuje tudi Slovenija.

Wikipedija
Tudi letos bo Ura za Zemljo podpirala lokalne pobude za spremembo podnebnih sprememb.

Akcija je prvič potekala leta 2007. Z njo želijo opozoriti na številne nepotrebne luči, ki onesnažujejo okolje in nočno nebo.

Leto 2015 nam bo ostalo v spominu kot najtoplejše v zgodovini in hkrati eno od najpomembnejših let v boju proti podnebnim spremembam. "Podnebni ukrepi, ki jih izvajamo danes, bodo določili, kakšen planet nas čaka v letih, ki prihajajo. Ura za Zemljo omogoča vsakemu posamezniku, da prispeva k temu, da podnebne spremembe postanejo preteklost, bodisi skozi sodelovanje na dogodkih, interaktivnih kampanjah ali prek družbenih omrežij," je dejal izvršni direktor projekta Ura za Zemljo Siddarth Das.

WWF ima skoraj pet milijonov privržencev, ki aktivno delujejo v več kot 100 državah. Sklad želi prispevati k zmanjševanju uničevanja naravnega okolja, promovira zmanjšanje onesnaževanja in neekonomično potrošnjo ter ustvarjanje prihodnosti, v kateri bi ljudje živeli v harmoniji z naravo, ohranjali biološko raznovrstnost in uporabljali obnovljive vire energije.

Tudi letos bo Ura za Zemljo podpirala lokalne pobude za spremembo podnebnih sprememb, vključno s peticijo za 100 odstotkov obnovljivih virov energije v Španiji, varovanje gozdov in biotske raznovrstnosti v Afriki in iskanje rešitve za pereče vprašanje smoga in dima v jugovzhodni Aziji skozi zaščito šotišč in proizvodnjo trajnostnega palmovega olja.

Od leta 2007 je Ura za Zemljo mobilizirala podjetja, organizacije, vlade in na stotine milijonov ljudi v več kot 7000 mestih v več kot 170 državah, ki so se združili, da bi delovali v smeri trajnostne prihodnosti. V Sloveniji je lani sodelovalo 30 mest.

V času Ure za Zemljo ugasnejo tudi luči, ki sicer osvetljujejo svetovne znamenitosti, kakršne so Eifflov stolp, cerkev Notre Dame, velike piramide v Egiptu, operna hiša v Sydneyju idr.

Direktor Sklada za naravo Adria Martin Šolar je Slovence povabil, naj pokažejo, da se zavzemajo za podnebne ukrepe, in sicer tudi na družbenih omrežjih.

V akciji bodo sodelovale številne slovenske občine, ki bodo ugasnile javno razsvetljavo. Razsvetljavo v starem mestnem jedru bodo ugasnili v Izoli in v Celju, kjer bodo izklopili še razsvetljavo na Starem gradu. V Kranju bodo izklopili dekorativno javno razsvetljavo vodovodnega stolpa, gimnazije, Maistrovega trga in stolpa Škrlovec.

V Mariboru bodo med 20.30 in 21.30 luči ugasnili na Tržaški cesti (okoli podjetja Swaty do podjetja Baumax), delu Ljubljanske ulice, na Igriški ulici, v Borovi vasi, na delu ulice Proletarskih brigad, na Dravograjski cesti od ulice Proletarskih brigad do Lackove ceste in na Titovi ulici (od Titovega mostu do Linhartove ulice). Za eno uro bo v temi tudi Titov most, del ulice Kneza Koclja in center mesta z Gosposko ulico, Slovensko ulico, Jurčičevo ulico, Vetrinjsko ulico, Mladinsko ulico, Gregorčičevo ulico, Slomškovim trgom ter Tomšičevo ulico, so sporočili z Mestne občine Maribor.

V Tržiču se bodo luči za vso noč ugasnile na Trgu svobode, na Kovorski cesti v Bistrici pri Tržiču, na Brezjah pri Tržiču, v Lomu pod Storžičem, v Križah in Seničnem. V Mestni občini Velenje bodo za eno uro ugasnili luči na Velenjskem gradu, ugasnjene bodo tudi luči ob pešpoti na Velenjski grad. V temi bodo še Šaleški grad, Vila Bianca, Mladinski hotel Velenje, Hiša bendov ter Titov trg.