Zanimivosti

Raketa, hitrejša od F1

A.Š.
18. 3. 2016, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nedavna objava sodelovanja med slovito britansko znamko in ekipo formule 1 bo nekoč prinesla hiperšportnika, ki bo hitrejši tudi od dirkalnika formule 1.

Iz projekta z oznako AM-RB-001 želijo dobiti nekaj tako strupenega, da bo krog na dirkališču odpeljal hitreje od najhitrejših dirkalnikov. Nekaj, kar so pri Red Bullu že zasnovali pred leti s konceptom RB X1. Tako bo Aston Martin uporabil tehnologijo iz formule 1, z motorjem, nameščenim sredinsko, ki bo po besedah Andyja Palmerja, šefa Aston Martina, najbolj veličasten motor vseh časov. Narejenih bo le 99 primerkov, ki bodo najprej ponujeni lastnikom najdražjega Aston Martina Vulcan. Cena bo krepko čez milijon evrov, glavni dizajner Red Bulla, Adrian Newey, pa je povedal, da bo avto precej kompakten, narejen iz karbona in aluminija in izredno trden.

Projekt je nastal pred kakim letom, bodoči kupci pa bodo kmalu dobili vpogled v prve osnutke dizajna. Ta bo minimalističen, brez odvečne aerodinamične navlake, prav tako ne bo niti zadnjega spojlerja, a s kompleksnim dnom avtomobila bodo dosegli enak pritisk k tlom. V primerjavi z ostalimi Aston Martini bo imel avto krajši sprednji del in daljšo kabino zaradi sredinske konfiguracije.