Zanimivosti

Odkritje stoletja v Tutankamonovi grobnici

M.J.
18. 3. 2016, 10.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Arheologi so s pomočjo najsodobnejše tehnologije prepričani, da se v grobnici egiptovskega faraona Tutankamona nahajata še dva skrivna prostora. In glede na to, da so potrdili tudi obstoj organskega materiala, sumijo, da je tam pokopana tudi kraljica Nefretiti.

Reuters
Da je Nefretiti pokopana v Tutankamonovi grobnici, sumijo arheologi od lanskega leta.

Poslednje počivališče kraljice, znane po svoji lepoti in kot mačeha Tutankamona, neumorno iščejo raziskovalci, nekateri pa se strinjajo, da bi bilo to še večje odkritje od tistega, ko so našli grob mladega faraona.

Egiptovski minister za antikvitete je v četrtek dejal, da so do tega odkritja prišli s pomočjo radarskega skeniranja, ki je razkrilo številne zanimivosti za zidovi.

Dodatna skeniranja bodo izvedli proti koncu meseca, potem pa bi moralo biti znano, kaj se nahaja za zidovi Tutankamonove grobnice. Minister Mamdouh Eldamaty v to sploh ne dvomi in je 90 odstotno prepričan, da bodo za zidovi našli še dva, do sedaj neznana prostora.

'Za Egipt bi lahko to bilo to odkritje stoletja. To je zelo pomembno ne samo za našo državo temveč tudi za celi svet,« je izjavil minister.

Da je Nefretiti pokopana v Tutankamonovi grobnici, sumijo arheologi od lanskega leta. Zaradi potencialno dveh skritih prostorov, vzhodnega in zahodnega, sumijo, da je v enem morda pokopana celo tudi njegova biološka mama Kiya.

'Tutankamon je umrl star 19 let, zaradi nenadne smrti pa so se svečeniki odločil odpreti Nefretitin grob in to samo 10 let po njeni smrti in tam pokopati faraona,« je zaključil egiptolog dr. Nicholas Reeves, ki sumi, da se v drugem skrivnem prostoru nahaja skrivališče.

Nefertiti je umrla okoli leta 1330 pred našim štetjem, Tutankamon pa 10 let za njo.