Zanimivosti

Ponoči začetek nove sezone F1 brez Slovenije

A.Š.
17. 3. 2016, 21.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Danes ponoči se bo s prvim treningom v Melbournu začela 67. sezona F1, a prvič po več kot treh desetletjih ne bo prenosov na slovenski televiziji.

Naslov bo branil Lewis Hamilton, v karavani, kjer je precej sprememb, pa upajo, da bo nekomu vendarle uspelo končati prevlado Mercedesa.

Nemška ekipa je v zadnji sezoni skoraj povsem prevladovala, naslov med vozniki si je zagotovil Hamilton, največjega tekmeca je imel v moštvenem sotekmovalcu in večkrat tudi ostrem tekmecu Nicu Rosbergu. Nemec bo tudi v sezoni 2016 poskusil vse, da bo stopil iz sence branilca naslova, motiv pa ima tudi njegov rojak Sebastian Vettel. Nekdanji svetovni prvak v Red Bullu ima za sabo dobre priprave na novo sezono za krmilom Ferrarija, zato v Maranellu upajo, da bodo solidne teste preslikali tudi na prave dirke.

Pred začetkom nove sezone bo za privržence tega športa precej novega. Navzven najbolj prepoznaven bo zvok motorjev, saj naj bi bil spet nekoliko bolj podoben tistemu "pravemu", ki so ga imeli navijači radi. Motorji sicer ostajajo enaki, šestvaljni hibridni s pomočjo turbinskega polnilnika, a naj bi z novim izpušnim sistemom poskrbeli za udarnejši zvok.
Prvič bo na sporedu kar 21 dirk. Na sceno se vrača dirka v Nemčiji s Hockenheimom, ki ga ni bilo v zadnjih dveh sezonah, letošnji novinec pa bo Azerbajdžan z dirko za VN Evrope.
Se bo pa prvič po začetku osemdesetih let zgodilo, da prenosov dirk formule 1 ne bo na nobenem od slovenskih programov. Potem ko se je iztekla pogodba RTV SLO, se ta ni odločila za podaljšanje, tudi zaradi padca zanimanja za formulo 1. Tako slovencem ostane le še program sosednjih ORF ali RAI ali pa alternativni viri bratov piratov.