Svet

VS ZN danes o sporu med Marokom in generalnim sekretarjem ZN

STA/M.J.
17. 3. 2016, 21.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Varnostni svet Združenih narodov bo danes razpravljal o sporu med Marokom in generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom zaradi Zahodne Sahare. Spor je nastal, ko je Ban status Zahodne Sahare opisal kot okupacijo, kar je sprožilo jezo Maroka.

Reuters

Maroko je zaradi Banove izjave že napovedal, da bo ukinil sredstva za sklad za misijo ZN v Zahodni Sahari ter umaknil 84 svojih pripadnikov iz misije ZN za Zahodno Saharo (Minurso). Maroko je danes tudi zagrozil z novimi protiukrepi. Maroški zunanji minister Salahedin Mezuar je ob tem napovedal, da bo odločitev o nadaljnjih ukrepih odvisna o zasedanja VS ZN.

"Maroko je sprejel odločitve, ki so nepreklicne. Obstajajo še druge odločitve. Vse so odvisne od VS ZN," je dejal Mezuar.

Spor med Marokom in ZN je izbruhnil, ko je Ban med nedavno turnejo po severu Afrike pri opisu statusa Zahodne Sahare uporabil besedo okupacija. Za Maroko je Zahodna Sahara del njenega kraljestva in vztraja, da njegovi suverenosti nad ozemljem ni moč oporekati. Zaradi Banove izjave so v maroški prestolnici Rabat izbruhnili protesti, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi.

Angolski veleposlanik pri ZN Ismael Gaspar Martins, ki trenutno predseduje VS ZN, je pred današnjim zasedanjem VS ZN izjavil, da obstaja "majhen nesporazum" in da bo moralo 15 držav članic VS ZN "najti način za nekakšno približevanje". Hkrati je izpostavil, da gre za spor med Banom in Marokom in ne za spor med Marokom in ZN ali VS ZN.

Maroko na leto v Minurso prispeva 2,7 milijona evrov. V mirovnih misijah ZN ima tudi 2300 vojakov.