Slovenija

Šempetrska bolnišnica odgovornost za tragično smrt bolnika zanika

STA/M.J.
17. 3. 2016, 18.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V šempetrski bolnišnici so danes zagotovili, da so nepravilnosti v napeljavi plinov v reanimacijskem prostoru, zaradi katerih je prejšnji četrtek umrl bolnik, že odpravili. Ob tem pa zanikajo odgovornost za napake, nastale med gradnjo in uporabo objekta urgence, saj bolnišnica ni bila investitor gradnje, objekt jim je bil le predan v uporabo.

sta
Potek dogodkov v reanimacijskem prostoru in vzročna povezava s smrtjo je v postopku strokovne presoje.

Kljub temu so pretreseni, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost in dodali, da se še kako zavedajo svoje odgovornosti do njim zaupanih bolnikov in jo v okviru njihove dejavnosti tudi v celoti vedno prevzemajo.

Zagotovili so, da je delo v urgentnem centru za bolnike in zdravstveno osebje varno, saj so nepravilnosti v napeljavi plinov v enem od štirih stebrov v reanimacijskem prostoru odpravili, v sredo opravljen komisijski pregled vgrajenih priključkov medicinskih in tehničnih plinov v urgentnem centru pa ni pokazal nepravilnosti.

"Potek dogodkov v reanimacijskem prostoru in vzročna povezava s smrtjo je v postopku strokovne presoje, tako da izjav do zaključka postopka ne bomo dajali, tudi v izogib moralnega pritiska na svojce, s katerimi smo ves čas v kontaktu in s katerimi iskreno sočustvujemo," so še zapisali.

Tudi k odgovornosti posameznikov in ustanov za smrt ponesrečenega 52-letnika bodo pozvali, ko bodo znani rezultati preiskav, ki so teku, so napovedali, ob tem pa pojasnili, da notranji nadzor poteka po standardih in predpisih in da bodo z zaključki nadzora seznanili pristojne institucije.

Število obravnav v urgentnem centru sicer ne odstopa od dnevnega povprečja v preteklih mesecih, so še pojasnili.

Danes so se na nesrečen dogodek odzvali tudi v podjetjih Medicoengineerig in Medicop. V Medicoengineerigu, ki je bil odgovoren za vgradnjo in dobavo medicinske opreme, s prstom kažejo na Medicop, da je napačno priključil medicinske pline.

A v Medicopu trdijo drugače. "V procesu gradnje in opremljanja urgentnega centra Šempeter pri Gorici je podjetje Medicop izvajalo zgolj instalacijo medicinskih plinov, ne pa samega priklopa medicinske opreme," so zatrdili v sporočilu za medije.

Na šempetrski urgenci je prejšnji četrtek umrl bolnik, nato pa so ugotovili, da je napeljava medicinskih plinov v enem od prostorov za reanimacijo napačna.