Slovenija

Koritnik: Investicija v peti blok Teša bi bila ekonomsko neupravičena

STA/M.J.
17. 3. 2016, 20.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Investicija v peti blok Termoelektrarne Šoštanj, ki ima okoljevarstveno dovoljenje do leta 2028, a ne more obratovati zaradi preseganja mejnih vrednosti dovoljenih izpustov, je po mnenju direktorja Teša Armana Koritnika ekonomsko neupravičena. Zaradi nedelovanja tega bloka je več kot 170 presežnih delavcev, a naj bi jih "velik del" obdržali.

STA
Termoelektrarna Šoštanj

Da bi peti blok lahko obratoval, bi morali vanj vložiti med 15 in 20 milijonov evrov, kar pa po rezultatih študije in analiz ni nikakor upravičeno. "Kot dober gospodar zato vanj ne moremo vložiti sredstev," je Koritnik danes pojasnil preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6.

Po njegovih besedah je bila, ko je 1. decembra prevzel vroči stolček slovenske energetike, že sprejeta "usmeritev", da se zaradi nerentabilnosti naložbe ne izpelje, a je bila s podjetjem Kolektor Etra prek javnih naročil že sklenjena pogodba za dobavo transformatorja.

Kot je še pojasnil Koritnik, se zdaj s podjetje dogovarja o sporazumni razvezi pogodbe, saj bo v vsakem primeru ceneje, kot da dobijo v Teš transformator, ki ga ne morejo uporabljati, prodati pa tudi ne, saj je prilagojen slovenskih zahtevam.

Dodal je, da se bo situacija čez nekaj let morebiti spremenila, a v to ne gre verjeti, saj za naslednjih pet let na trgu elektrike ni videti kakšnih posebnih izboljšav.

Vprašanje petega bloka je pomembno tudi zaradi tega, ker bi iz njega lahko dobavljali zagonsko paro za šesti blok, saj četrti, če Evropska investicijska banka ne odstopi od pogodbenih zahtev, s 1. januarjem prihodnje leto ne bo smel več obratovati.

Vendar Koritnika to ne skrbi, saj bodo do novembra po njegovih napovedih dokončali investicijo v plinske turbine, s katerimi bodo poskrbeli za obratovanje spornega bloka.

Med drugim je zaradi nedelovanja petega bloka v Tešu več kot 170 presežnih delavcev, zaradi česar se je precej govorilo o stavki, a Koritnik opozarja, da so se v podjetju dogovorili in da jim je pojasnil program reorganizacije podjetja. Po trenutnih načrtih naj bi Teš namreč prekinil pogodbe s podizvajalci, njihovo delo pa bi prevzeli zaposleni v Tešu.

Tako bodo lahko "velik del" zaposlenih obdržali, pri čemer je Koritnik povedal še, da je kar nekaj zaposlenih tudi pred upokojitvijo, tako da bi lahko situacijo reševali tudi s tako imenovanimi mehkimi ukrepi.

Tudi zato je prepričan, da je "stavka, ki se napoveduje, bolj generalno usmerjena zoper državo, zoper Slovenski državni holding", saj je treba razjasniti, kaj se bo z energetiko v Sloveniji počelo v prihodnosti.

Dodal je še, da verjame, da se bodo tudi v primeru stavke uspeli dogovoriti, da bo proizvodnja elektrike v Tešu tekla naprej, saj bi sicer zanje nastala katastrofa.

"Še vedno se v našem podjetju in tudi v premogovniku preveč zanaša na to, da nam bo nekdo pomagal. Mislim, da nam država ne more pomagati, da si moramo pomagati sami. Da moramo narediti vse, kar je možno, z reorganizacijo, s prilagajanjem situaciji."

Ob tem je izrazil še prepričanje, da bo treba še precej napora, da se postavi prave temelje za razvoj energetike, potrebna pa bosta tudi "posluh in razumevanje lastnika, da se bo opredelil, kaj pomeni proizvodnja električne energije v Sloveniji" in če si želi biti država odvisna ali neodvisna.