Slovenija

Korupcija v Tržiču?

P.Š.
6. 5. 2015, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V zadnjih letih se v Sloveniji vedno bolj naglas govori o korupciji in boju proti njej. Tako so v to zanko padli že številni politiki. Zdaj so obtožbe oživele tudi v Tržiču. Tamkajšnjemu županu Borutu Sajovicu očitajo, da je pri izbiri izvajalca za gradnjo družinske hiše na Brdu ravnal koruptivno.

Tržiški župan Borut Sajovic je za gradnjo nove družinske hiše izbral podjetje Kovinar Gradnje ST. Slednje je lani gradilo novo tržiško kopališče Gorenjska plaža, in sicer za občinska sredstva. Na prvem razpisu za gradnjo je bila sicer kot najugodnejša izbrana Gorenjska gradbena družba, a so se na občini Tržič pozneje odločili, da razpis ponovijo.

Nanj se je prijavilo tudi podjetje Kovinar Gradnje ST, ki je za večino del ponudilo najnižjo ceno, medtem ko je Gorenjska gradbena družba ponudila skoraj enako ceno kot na prvem razpisu. Občina je tako gradbincu Kovinar Gradnje ST do lanske jeseni izplačala 2,5 milijona evrov.

KPK ni videla težav

Dejstvo, da je župan Borut Sajovic za gradnjo družinske hiše in potrebe manjše domače samooskrbne eko kmetije izbral podjetje Kovinar Gradnje ST, je predvsem razburilo županove politične nasprotnike. »Pred podpisom pogodbe sem stvari samoiniciativno preveril na Komisiji za preprečevanje korupcije, kjer v tem niso videli prav nobene težave in je zakonsko tudi ni, razen da se moram v bodoče izločiti iz postopkov izbire, če bo podjetje prijavljeno na bodoče razpise v Tržiču, in tega se bom držal,« je za Svet24 pojasnil župan Sajovic.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije so torej pojasnili, da izbor podjetja Kovinar Gradnje ST pri gradnji Sajovičeve družinske hiše ni v nasprotju z zakonom. Glede bodoče izločitve iz postopkov pa so dodali, da bi ob neizločitvi lahko ustvaril vtis, da kot župan ne deluje nepristransko in objektivno.

Kvaliteta in cena

»Neosnovana namigovanja so plod podtikanj in tudi pritiskov na medije s strani političnih nasprotnikov. Ni bilo in ni prav nobene korupcije,« še zatrjuje Sajovic in nadaljuje: »Svojo zasebno investicijo skrbno ločim od službenih in imam dokazljivo in transparentno poravnane prav vse svoje obveznosti. Če kdo misli, da je kaj narobe, naj se ne skriva za anonimnostjo, naj ne kliče urednikov ali novinarjev, pač pa naj gre na prvo policijsko postajo in stvar prijavi, ter stoji za njimi.«


Kot dodaja, so na občini omenjeno podjetje izbrali zaradi najboljšega razmerja med kvaliteto in ceno, pa tudi zato, ker gre za solidno gradbeno podjetje, ki nima težav pri poslovanju ali lastništvu. »Moja pravica in dolžnost je, da tudi za zasebne potrebe izberem najbolj gospodarne rešitve. So pa v glavnem prav vsa gorenjska podjetja že gradila v Tržiču,« še pravi Sajovic in ob tem sprašuje: »Naj zato, ker sem župan, izberem gradbinca iz Avstrije?«