Svet

V Indiji poskusi samomora, ker krava ni nacionalna žival

A.Š.
17. 3. 2016, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Osem ljudi v indijski zvezni državi Gujarat je skušalo narediti samomor, ker niso upoštevali njihove zahteve po imenovanju krave za indijsko nacionalno žival.

Ena od predvolilnih obljub hindujske nacionalistične stranke Bharayita Janata, ki je na oblast prišla leta 2014, je bila tudi uveljavitev zakonodajnega okvira za zaščito krav. Za hindujsko večino krava sicer predstavlja sveto žival, njen zakol pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prepovedan v več indijskih zveznih državah.

Osem članov odbora za zaščito krav je v sredo v mestu Rajkot na upravo okrožja vložilo memorandum, v katerem so zahtevali, da morajo kravo za nacionalno žival razglasiti v 24 urah. Ker njihove zahteve do danes niso izpolnili, so pred sedežem okrožja zaužili strupen pesticid. Nato so jih odpeljali v bolnišnico, kjer ni nihče več v smrtni nevarnosti.

"Če želimo zaščititi naše krave, jih moramo razglasiti za nacionalno žival in za nacionalno mater," je dejal član organizacije za zaščito krav Dhaval Pandya.

Naziv indijske nacionalne živali sicer nosi kraljevi bengalski tiger.