Zanimivosti

Planica, mi prihajamo!

sm
19. 3. 2016, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Planici se je v preteklosti dokazalo že mnogo talentov, a tudi za njeno prihodnost se ni treba bati. Med mladimi je tudi po zaslugah naših šampionov z odličnimi rezultati vse več navdušenih za skakalni šport.

Iztok Dimc
Prihodnjih 20 let nam še ni treba skrbeti za prihodnost skakalnega športa.

Naslednjih dvajset let naj nas za ta šport nič ne skrbi, je dejal eden od trenerjev mladih skakalcev.

Damjan Suzič je član SK Ilirija iz Ljubljane, kjer je začel skakati pri šestih letih. Zdaj obiskuje deveti razred, star je petnajst let in je že pravi šampion. Uspešen je bil že v skupini do devet let. Šest let zaporedoma je bil državni prvak. Napredoval je na večje skakalnice, zdaj je šestdesetmetrski po rezultatih med boljšimi. Naši uspešni skakalci so tudi njegovi vzorniki in o njih pravi, da so uspeli zato, ker so trdo delali za uspeh. »Na začetku je pomembna nadarjenost, na večjih skakalnicah pa je pomemben trening. Samo s talentom ne gre.«

Skakal je tudi v Planici

Suzič se že lahko pohvali z ogromno medaljami in pokali. Nasmejano pokaže tistega s tekmovanja v Nemčiji, na katerem je osvojil drugo mesto. Damjan opravi štiri do pet treningov na teden, nato še tekme ob koncu tedna. Skakal je tudi že v Planici. »Seveda imam željo, da se nekoč, ko bom polnoleten, povzpnem na letalnico. Vem, da je za to potrebnega veliko treninga in čim boljši skoki.« Damjanov osebni rekord je trenutno 100 metrov, dosegel ga je na treningu v Beljaku.

Iztok Dimc
Damjan in Luka bosta jeseni verjetno sošolca na oddelku za skakalce na gimnaziji Kranj.

Najprej padec, nato navdušenje

Tudi Luka Robnik iz Celja ima za sabo večletno uspešno skakalno kariero. Vse se je začelo s skoki s kavča in mize, pove nasmejano. Starša ga na začetku nista želela vpisati v klub, a je vztrajal, pravi Luka, ki obiskuje 9. razred osnovne šole in se namerava vpisati v oddelek za skakalce na gimnaziji v Kranju. Če bo šlo po načrtih, bosta z Damjanom že naslednje leto sošolca v srednji šoli, verjetno tudi konkurenta v najbolj zdravem pomenu te besede.

»Začetek je bil tak kot pri mnogih otrocih, sin je nekajkrat telebnil, bilo je nekaj solz, a sem ga spodbujal, da ne sme odnehati,« opiše začetke Bogdan Robnik, oče in obenem trener mladega skakalca. Z boljšimi skoki se je rodila ljubezen. Luka je napredoval, sledil je vpis v skakalni klub Vizore in začeli so se treningi, trikrat, nato štirikrat na teden, in tudi skakalnice so bile vse večje, naprej 7-, zdaj že 60-metrska. Lukov osebni rekord je trenutno 112 metrov, nastopil je tudi že na mednarodnih tekmah v Nemčiji in Avstriji.

Iztok Dimc
Videz vara: fantiči, ki komaj zaključujejo osnovno šolo, so po drugi strani že čisto pravi skakalci.

Kako postati šampion?

Damjanov trener Kristijan Deterding iz SK Ilirija je prepričan, da se športni uspehi začnejo doma, v družini. Če ta ni pravilno naravnana, tudi otrok ne bo pripravljen na izzive. Vzgoja, ki se vrti le okrog otrok in jih razvaja, se pozneje pokaže v težavah z disciplino in odločnostjo za premagovanje težav, tudi v športu. Otroci se danes veliko manj gibajo, vztrajajo pred računalnikom v sedečih položajih, motorično so že v osnovi slabši, manjka pa disciplina. Morda nekaj težav povzročajo še velika pričakovanja staršev, ki vpišejo otroka v klub. Pozneje teh težav ni več, treniranje je proces, ki dolgo traja, veliko vzame, a lahko tudi veliko da.

Bogdan Robnik, oče in obenem Lukov trener, opozori na težavo, s katero se srečajo mladi skakalci ob prehodu v srednjo šolo. Marsikdo preneha trenirati, vztrajajo le tisti, ki so precej posebnemu skakalnemu športu res predani.