Zanimivosti

Prihaja pravi Armagedon? V vesolje pošiljajo jedrsko orožje

M.J.
28. 6. 2015, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Govora je o scenariju, identičnemu tistemu iz filma Armagedon. Po trditvah Nase bi lahko jedrska raketa popolnoma uničila ali preusmerila asteroid, ki leti proti Zemlji.

Arhiv Svet24

Hollywood je morda le imel prav. NASA in ameriška Nacionalna uprava za jedrsko varnost sta objavili, kako sedaj skupaj delujejo na projektu zagotavljanja varnosti v primeru, da se kateri izmed asteroidov preveč približa Zemlji. V tem primeru bi nadenj poslali jedrske rakete.

Nekako tako kot v filmu Armagedon, v katerem Bruce Willis odide v vesolje, da bi zvrtal luknjo v asteroid in vanjo vstavil jedrsko bombo. Ta naj bi ga prepolovila in preusmerila stran od Zemlje. Po načrtih Nase pa bi jedrska raketa lahko na identičen način razbila grozeči asteroid.

»Ti dve agenciji sicer delujeta ločeno, toda njuni plani se morda lahko nekje poklopijo,« je dejal Bruce Betts, direktor znanosti in tehnologije pri Planetarnem društvu.

Blizu Zemlje kroži milijon nevarnih asteroidov

Znanstveniki trdijo, da v Zemljini bližini kroži okoli milijon asteroidov, vsak izmed njih pa predstavlja določeno nevarnost. Da bi preprečili trke neznanih objektov, strokovnjaki opozarjajo, da bi uničevanje asteroidov z nuklearnimi raketami bila lahko dobra poteza. Zlasti v primeru srednjih in malih asteroidov.

No, spet drugi strokovnjaki pa pravijo, da bi jedrske eksplozije v vesolju lahko naredile več škode kot koristi. Ti predlagajo, da bi raje asteroide preusmerili. In sicer na način, da na njem pristane vesoljsko plovilo, se vanj zavrta krater in vanj postavi jedrsko razstrelivo. S to eksplozijo bi tako lahko preusmerili asteroid; torej scenarij popolnoma identičen tistemu iz filma Armagedon.

»Ne zganjajmo panike, toda grožnja vedno obstaja«

Zadnjih dvajset let Nasini znanstveniki odkrivajo asteroide s premerom več kot kilometer, in ki bi lahko resno škodovali Zemlji. Po zadnjih podatkih naj bi takih bilo okoli 98 odstotkov. »Verjetnost, da nas v prihodnosti nekaj zadane je razmeroma velika, toda ni potrebe, da zganjamo paniko. Grožnja namreč vedno obstaja,« je dejal Nasin strokovnjak Jason Kessler.