Zanimivosti

Življenja, ki jih je terjalo izgubljeno mesto, še danes burijo duhove

R.T.
27. 6. 2015, 18.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nerazrešena skrivnost še vedno mami raziskovalci in navdihuje pisatelje. Pogrešani Percy Fawcett, polkovnik in raziskovalec, naj bi bil umorjen. Med njegovo slovito odpravo v izgubljeno mesto Z naj bi ga umorili pripadniki amazonskih plemen.

Twitter

Vendar pa do nedavnega nedostopni zapisi kažejo, da se Percy Fawcett ni nameraval vrniti v Veliko Britanijo. Ga je zavedla domorodska boginja ali vrač, da je nameraval sredi bujne džungle ustanoviti komuno? Angleži zlahka postanejo domorodci, je nekoč zapisal. »V tem ni nič sramotnega. Ravno nasprotno – to kaže, da znamo v življenju ceniti tisto, kar je resnično.« Od njegovega izginotja se je zvrstilo več odprav, a do sedaj še nobeni ni uspelo ugotoviti, kaj je Fawcetta doletelo v amazonskem rastju. Pri tem je bilo izgubljenih sto življenj. Pred več kot desetimi leti mu je ena odprava sledila v brazilsko zvezno državo Mato Grosso, od koder so jih morali rešiti, potem ko so jih ugrabili pripadniki plemena Kalapalo. A povsem mogoče je, da so ga iskali na napačnem kraju.

Družinska skrivnost

Po ugotovitvah Mishe Williamsa naj bi Fawcett skušal uresničiti svoj »veliki načrt«, katerega je delil samo s svojo družino in najbližjimi prijatelji. Fawcett naj bi hotel ustanoviti skrivno skupnost, ki bi temeljila na dokaj nenavadnih prepričanjih – čaščenju njegovega najstarejšega sina Jacka. Williams je med drugim odkril tudi risbo ženske duhovne vodičke, za katero sumi, da je srčika skrivnosti. Je to sirena, ki je Fawcetta leta 1925 zvlekla v džunglo? Williams meni, da je mogoče vsakršno negotovost v zvezi s polkovnikovim izginotjem pripisati njegovemu nasledstvu, ki noče očrniti očetovega slovesa. Njegov sin Brian je celo napisal knjigo – ta se je, mimogrede, odlično prodajala –, da bi še nadalje prikril očetovo resnično usodo. In služil.

Pravi Indiana Jones                   

Percy Fawcett se je leta 1867 rodil v Torquayju v Veliki Britaniji. V Južno Ameriko se je zaljubil, ko je bolivijski vladi pomagal pri začrtovanju meje z Brazilijo. V prvi svetovni vojni se je odlikoval v boju, a se je očitno zares proslavil šele v trenutku, ko se je pri starosti oseminpetdesetih let z najstarejšim sinom Jackom in njegovim prijateljem Raleighom Rimmellom odpravil iskat skrivno »mesto iz zlata«, imenovano Z. To je bila ena največjih novic tistega časa, ljudje so množično spremljali vesti, ki so prihajale o odpravi. Dokler niso nenadoma prestale. Leta 1951 so raziskovalci odkrili kosti, ki bi lahko bile Fawcettove. Raziskave so to teorijo ovrgle, skrivnost pa je rasla. In raste še danes.