Svet

Francija bo preučila možnost gradnje dveh reaktorjev v Savdski Arabiji

STA
28. 6. 2015, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Francija bo v sklopu poslov s Savdsko Arabijo v skupni vrednosti 12 milijard dolarjev (skoraj 11 milijard evrov), ki so jih ta teden napovedali v Parizu, preučila možnost izgradnje dveh jedrskih reaktorjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wikipedia

Proučitev možnosti sodelovanja pri gradnji jedrskih reaktorjev je še posebej pomembna v luči ambicij glavnega savdskega tekmeca v regiji Irana, da bi razvil svoje lastne jedrske zmogljivosti.

V skladu s ta teden sklenjenim gospodarskim dogovorom bo sicer francoski proizvajalec letal Airbus kraljevini prodal za 500 milijonov 23 h-145 večnamenskih helikopterjev, je povedal francoski zunanji minister Laurent Fabius.

Dogovore o milijardnih poslih so sklenili po prvem srečanju skupne francosko-savdske komisije, ki sta ga vodila Fabius in savdski obrambni minister, princ Mohamed bin Salman.

Fabius je spomnil tudi na naročilo letalske družbe Saudi Arabian Airlines, ki želi kupiti 50 Airbusovih potniških letal v vrednosti okoli osem milijard dolarjev (7,15 milijarde evrov).

Francija krepi odnose s Savdsko Arabijo kljub nenehnim kritikam na račun človekovih pravic v kraljevini. Med drugim mednarodna javnost pritiska na oblasti, naj ukinejo kazen 1000 udarcev z bičem za priznane aktiviste za človekove pravice.

Mednarodna javnost je nejevoljna tudi zaradi izvajanja smrtnih kazni - po podatkih AFP so namreč do sredine junija usmrtili 102 človeka, tako domačine kot tujce. Lani so v celem letu usmrtili 87 ljudi.