Zanimivosti

Kaj morate vedeti, preden otroka postavite na kolo, rolerje ali skiro?

Špela Zupan
19. 4. 2014, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Aktivnosti na kolesih in kolescih so vedno bolj priljubljene tako med odraslimi kot med otroki, zato lahko v njih sodeluje vsa družina. Kaj je lepšega kot družinski kolesarski izlet po stranskih poteh? Preden pa otroka posedete na kolo ali ga postavite na rolerje in skiro, je pametno vedeti, kakšno kolo, rolerje ali skiro sploh izbrati, in predvsem, kako poskrbeti za varnost otroka na vsakem koraku - no ja, zavoju.

Nakup kolesa

Ko vaš malček preraste tricikel ali poganjalec, je čas za nakup pravega kolesa. Takrat pa se pojavi vprašanje, kakšno kolo izbrati, da bo to otroku kar najbolje služilo?

Najpomembnejša pri nakupu kolesa je zagotovo njegova velikost. Za razliko od koles za odrasle, katerih velikost se meri glede na okvir kolesa, se velikost otroških koles meri po velikosti obročev oziroma v colah. Za otroke, stare od dve do pet let, je primerno 12-colsko kolo, ki prenese do 20 kilogramov telesne teže, 14-colska kolesa so pravšnja za otroke, stare med štiri in šest let, zdržijo pa do 30 kilogramov teže. Otroci med petim in sedmim letom starosti naj vozijo 16-colsko kolo, ki prenese obremenitev do 45 kilogramov. Do nekako osmega leta naj bi otrok vozil 18-colsko, do devetega 20-colsko, 24-colsko kolo pa vse tja do dvanajstega leta starosti. Seveda je to odvisno od otrokove višine in teže.

Za otroke, stare od dve do pet let, je primerno 12-colsko kolo, ki prenese do 20 kilogramov telesne teže, 14-colska kolesa so pravšnja za otroke, stare med štiri in šest let, zdržijo pa do 30 kilogramov teže. Otroci med petim in sedmim letom starosti naj vozijo 16-colsko kolo, ki prenese obremenitev do 45 kilogramov. Do nekako osmega leta naj bi otrok vozil 18-colsko, do devetega 20-colsko, 24-colsko kolo pa vse tja do dvanajstega leta starosti. Seveda je to odvisno od otrokove višine in teže.

Preden kupite kolo, je zelo pomembno, da otrok sam preskusi, ali mu velikost kolesa resnično ustreza. Prodajalec naj vam pomaga nastaviti sedež glede na otrokovo velikost, pri čemer je pomembno, da otrok s celotno površino stopala doseže tla in ne zgolj pedal. Pred nakupom pa preverite tudi, do katere višine sta nastavljiva sedež in krmilo, ter preskusite delovanje ročne (na krmilu) in nožne zavore (na pedalu).

Varnost na kolesu

Najprej morate poskrbeti za vso opremo, ki otroku zagotavlja varnost na kolesu. Tu je v prvi vrsti pomembna kolesarska čelada, ki se mora lepo prilegati otrokovi glavi in čvrsto sesti nanjo. Zaponka za zapenjanje čelade ne sme biti pretrda, saj bo tako le oteževala zapenjanje. Otroka naučite, da si bo znal čelado pravilno namestiti in zapeti, ali pa to zanj pred vsakim kolesarskim izletom naredite vi. Poleg čelade naj si otrok nadene tudi ščitnike za kolena in komolce, ki ga bodo obvarovali pri morebitnih padcih.

Kolo mora biti opremljeno s sprednjo lučjo in zadnjim odsevnikom ter odsevniki na kolesih in pedalih. Pri tem so pomembna tudi svetla oblačila z odsevniki, ki močno pripomorejo k vidljivosti v prometu. Kolo pa naj ima tudi zvonec, s katerim bo otrok lahko opozoril nase v prometu.

Ne nazadnje pa je zelo pomembno, da otrok pozna in upošteva pravila za varnost pri kolesarjenju. Poučite ga o tem, da naj vedno vozi po kolesarski stezi, če te ni, pa po desni strani vozišča, ter drug za drugim, ne vzporedno s prijateljem. Opozorite ga, da se kolo vedno vozi sede in ne stoje ter da mora krmilo vedno držati z obema rokama, noge pa naj ima ves čas na pedalih. Opomnite ga tudi, da na kolesu nikoli ne sme prevažati prijateljev.

Zelo pomembno je tudi, da otrok pozna in upošteva pravila za varnost pri kolesarjenju.

Nakup rolerjev in opreme

Pri nakupu otroških rolerjev bodite pozorni na to, da se čevelj lepo prilega otrokovi nogi. Najboljši so rolerji z eno ali dvema zaponkama, ki jih lahko otrok trdno zapne, ter tisti z osmimi kolesci (vsak roler ima po štiri). Čeprav je zavora ob nakupu navadno nameščena na desni roler, se lahko otrokom levičarjem namesti na levi čevelj. Seveda lahko razmislite tudi o nakupu nastavljivih rolerjev, ki bodo uporabni dlje časa.

Varnost na rolerjih

Za varnost bo v prvi vrsti poskrbela čelada, ki se mora lepo prilegati otrokovi glavi. Na zadnjem delu nekaterih čelad je regulator obsega, s katerim jo lahko prilagodite otrokovi glavi. Čelada ne sme biti prevelika niti premajhna, pašček pa mora biti dobro zapet, vendar otroka ne sme tiščati. Čelado namestite na glavo tako, da ne bo pokrivala oči ter da bo varovala tudi zatilje. Lahko uporabite tudi kolesarsko čelado.

Prav tako pomembni za varnost so ščitniki za kolena in komolce ter dlančniki za zapestja, ki bodo otroka varovali pri padcih. Ščitniki in dlančniki se morajo lepo prilegati predelu, ki ga ščitijo, poskrbite pa tudi, da bodo nameščeni pravilno.

Pomembno je tudi, da se otrok uči rolati na varnem kraju, torej ne na cesti, temveč na ploščadi košarkarskega igrišča ali na izpraznjenem parkirišču, kjer ni večjih ovir in prometa.

Kako otroka naučiti rolanja?

Otrok mora najprej usvojiti ravnotežje na rolerjih oziroma dobiti občutek stabilnosti na kolescih. To bo dosegel le z vajo, pri tem pa je pomembno, da ima ob sebi starše ali učitelje, ki mu bodo nudili fizično oporo in ga spodbujali pri njegovih podvigih.

Naslednja stvar, ki se je mora otrok nujno naučiti, pa je varno ustavljanje. To stori z zavoro na enem izmed rolerjev. Koliko časa bo potreboval, da dobi občutek za upravljanje zavore, je odvisno od otroka. Tudi pri tem velja, da vaja dela mojstra.

Otrok mora najprej usvojiti ravnotežje na rolerjih oziroma dobiti občutek stabilnosti na kolescih.

Šele ko se otrok nauči varnega ustavljanja, pa tudi pobiranja po padcu, ga lahko začnete učiti zavojev, prestopanja in drugih veščin. Če sami niste vešči rolanja, je pametno, predvsem pa varneje, da otroka vpišete na tečaj rolanja, kjer ga bodo v roke vzeli izkušeni učitelji rolanja.

Vožnja s skirojem

Skiro je vedno bolj popularen športno-gibalni pripomoček, otroci pa se radi vozijo z njim.

Nekatere starše skrbi, kdaj oziroma pri kateri starosti naj otroka postavijo na skiro in ali se bo znal z njim sploh voziti. Ko vaš malček zmore stati na eni nogi vsaj za nekaj sekund, je pripravljen na vožnjo s skirojem. To se navadno zgodi približno pri dveh do treh letih.

Če je otrok desničar, se bo najverjetneje poganjal z desno nogo, levičar pa najverjetneje z levo, vendar ga spodbujajte, da se poskusi odrivati tudi s svojo drugo nogo.

Ko vaš malček zmore stati na eni nogi vsaj za nekaj sekund, je pripravljen na vožnjo s skirojem.

Pri nakupu skiroja lahko izbirate med dvo- in tri-kolesniki (slednji so namenjeni najmlajšim, ki še nimajo dovolj razvitega ravnotežja), skiroji pa se razlikujejo tudi glede na material, iz katerega so izdelani. Tako lahko izbirate med plastičnimi za najmlajše ter lesenimi in kovinskimi skiroji.

Preden se odločite za nakup skiroja, preverite, kako kakovosten je ter ali ima po višini nastavljivo krmilo in nožno zavoro, ki jo tudi preskusite. Da bo otrok med vožnjo s skirojem varen, pa ga opremite s čelado in ščitniki, saj veste, da nesreča nikoli ne počiva.