Zanimivosti

Renčijo, poganjajo čekane in dlake - pa so res volkodlaki?

J.P.
19. 4. 2014, 18.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nekateri ljudje so trdo prepričani, da se spreminjajo v volkodlake. Kot je odkril nizozemski psihiater dr. Jan Dirk Bloom, je bilo takšnih primerov od leta 1850 trinajst. Vse se je začelo, ko je začel z zdravljenjem enega takšnih bolnikov. Da bi videl, za kako (ne)običajen primer gre, se je lotil arhivov.

Odkril je, da je bilo od leta 1850 56 primerov, ki so se ujemali z metamorfozo v žival; 13 jih je ustrezalo opisu klinične likantropije (blodnji, da se oseba spreminja v volkodlaka). Pri ostalih primerih je šlo za variacijo teh blodenj, kjer so namesto volkodlakov nastopali psi, žabe ali celo čebele.

Običajno nenavaden izraz drugih motenj. 

Danes velja, da gre pri tem za nenavadni izraz drugih motenj kot so shizofrenija, bipolarna motnja ali depresija. Tako se je pri 25 odstotkih od 56 primerov izkazalo, da so bili bolniki diagnosticirani s shizofrenijo, 23 odstotkov jih je bilo depresivnih, 20 odstotkov jih je imelo bipolarno motnjo. Njihovi simptomi so trajali od nekaj ur pa do desetletij. Tako so hoteli jesti surovo meso in bili prepričani, da jim po telesu rastejo dlake in v ustih čekani.