Zanimivosti

Hitler s podmornico pobegnil v Argentino in tam 1962 umrl

jp
29. 10. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

UBEŽNIK Gerrard Williams in Simon Dunstan sta dva britanska avtorja, ki sta prepričana, da je nemški vodja po pobegu iz bunkerja preostanek življenja preživel v Argentini.

Dvajset minut čez polnoč naj bi skozi skrivni tunel iz bunkerja tri postave zbežale na površje: Eva Braun, njen svak Hermann Fegelein in Adolf Hitler. Na aveniji Hohenzollerndamm naj bi jih čakalo letalo Junkers-52, v kabini izkušen pilot Peter Baumgart.

V minuti so bili v zraku, smer sever. Po pristanku na Danskem naj bi sledil let do Španije, s pomočjo generala Franca pa do Kanarskih otokov. Od tam so s podmornico odpluli do argentinske obale, natančneje do mesta Necochea, 482 kilometrov južno od Buenos Airesa. Tam naj bi z Evo Braun imela dve hčerki, 13. februarja 1962 pa naj bi v Argentini umrl, star 73 let.

Zgodb o Hitlerjevem pobegu je mnogo, saj v bunkerju pravega dokaza o njegovi smrti nikoli niso našli. Leta 2009 je analiza ostankov kosti pokazala, da so pripadale ženski. Tako naj bi septembra leta 1945 Hitler na luksuzni jahti iz Hamburga odpotoval na skrivnosten otok ob obali Schleswig-Holstein. Spet druge pripovedujejo, da se je zatekel na Majorko oziroma da je kot puščavnik živel v neki jami v Italiji ali pa kot pastir v švicarskih Alpah. Vseeno danes večina ljudi verjame, da se je Hitler 30. aprila 1945 ustrelil v svojem bunkerju, kakor zatrjujejo vsi tisti, ki so bili takrat prisotni. Pravijo tudi, da sta bila z Evo Braun po smrti upepeljena.