Zanimivosti

Pojavljajo se pred potresi

jp
26. 10. 2013, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bi naplavljene ''morske pošasti'' lahko naznanjale prihajajoče katastrofe? Vprašanje se zdi na mestu, saj je v le nekaj dneh naplavilo dve jermenovki.

Japonski ribiči naj bi ribe jermenovke denimo zelo pogosto opažali v času, preden je severovzhodni del Japonske razdejal potres z magnitudo 8,9. Jermenovke, ki lahko dosežejo tudi dobrih petnajst metrov dolžine, živijo okrog 900 metrov globoko v morju, zato jih ljudje sicer redko opazijo.

Prav zaradi teh rib naj bi nastali miti o morskih kačah. Po japonskem ljudskem izročilu se jermenovke na morskem površju oziroma celo ob obalah pojavljajo le toliko, da ljudi opozorijo pred prihajajočim potresom. Nekateri znanstveniki menijo, da se izročilo ujema z domnevami, da so globokomorske ribe dovzetnejše za seizmične premike.

Sodeč po številnih poročilih je v bližini epicentra potresa iz leta 2011 naplavilo več ''glasnic iz palače morskega boga'', kakor jermenovke imenujejo ljudje, oziroma so se ujele v mreže japonskih ribičev. Vseeno pa znanstveniki menijo, da povezave med obema fenomenoma najverjetneje ni, čeprav ne poznajo vzroka, zakaj pridejo te ribe umret v priobalne predele.