Zanimivosti

Najpomembnejše Nostradamusove prerokbe

J.P.
26. 10. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nostradamus še vedno velja za izjemno kontroverzno zgodovinsko osebnost, a je vsekakor najbolj znan napovedovalec prihodnosti. Napovedal naj bi največje svetovne katastrofe.

Vendar je svoje napovedi skrival v verze, kode in simbole, tako da jih je težko razumeti. Mnogi so prepričani, da so našli ključ do njegovih prerokb, dejansko pa so se le oprli na dejstva iz preteklih dogodkov, torej dogodkov, ki so se že zgodili, in jih povezali z Nostradamusovimi napovedmi. In katere so bile njegove najbolj znane napovedi?

Požar v Londonu leta 1666
Nostradamus naj bi v eni od svojih prerokb napovedal veliki požar v Londonu. Požar je uničil domove 70.000 ljudi od 80.000, kolikor jih je takrat živelo v Londonu. Jasnovidec je napisal, da bo leta '66 London plačal s krvjo pravičnih, umrli pa bodo v ognju. ''Stara gospa bo padla s svojega visokega prestola in mnogi iz iste sekte bodo ubiti.'' Tako kot vse njegove prerokbe je tudi to zelo težko neposredno povezati z dejanskim dogodkom. Letnica '66 namreč ne nakazuje stoletja.

Hitlerjev vzpon
»Iz globin zahodne Evrope se bo dvignil otrok iz revne družine. Z jezikom bo zapeljal množice in njegova slava se bo širila proti vzhodu.« Čeprav napoved res nekako kaže na vzpon Adolfa Hitlerja, pa mnogi verjamejo, da je Nostradamus čas pojmoval ciklično in je dejansko govoril o Juliju Cezarju.

Bombardiranje mest Nagasaki in Hirošima
»Blizu vrat in znotraj dveh mest bo prišlo do nadlog, kakršnih svet še ni videl. Lakota znotraj kuge, ljudje bodo umirali pod železom in kričali nesmrtnemu bogu za olajšanje.« Ta verz naj bi napovedoval atomski bombi, ki so ju Američani vrgli na Japonsko.

Na podobne načine naj bi Nostradamus napovedal pomembnost kemika Louisa Pasteurja, vzpon Napoleona, celo eksplozijo Challengerja leta 1986. Napovedal naj bi tudi smrt princese Diane leta 1997 in atentat na Johna Kennedyja. Med odmevnejšimi je tudi napoved terorističnega napada na 'dvojčka' v New Yorku.