Zanimivosti

Njene kretnje se niso zdele človeške

J.P.
24. 10. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Obstajajo tako grozljive in nenavadne skrivnosti, da človeku ne dajo miru. Ena takšnih je primer Elise Lam, enaindvajsetletne študentke iz Vancouvra v Kanadi. Eliso so februarja letos našli mrtvo v enem od vodnih rezervoarjev na strehi hotela Cecil v Los Angelesu. Tamkajšnja policija je smrt zaradi utopitve označila za nesrečo.

Reuters (simbolna fotografija)
Poškodovanega delavca je v ljubljanski klinični center odpeljal helikopter nujne medicinske pomoči.

V telesu pokojnice niso odkrili nikakršnih sledi mamil ali alkohola. Vse lepo in prav, dokler si človek ne ogleda posnetka varnostne kamere iz dvigala le nekaj trenutkov pred Elisino smrtjo.

Kako je sploh prišla na streho?

Elisa vstopi v dvigalo, in kot se zdi, pritisne vse gumbe. Nato čaka, a vrata se ne zaprejo. Začne pogledovati okoli, kot da se skriva pred nekom ali nečim. Nato se začnejo njene roke in dlani premikati na skrajno nenavaden način – kretnje, ki se zdijo domala nečloveške – medtem ko se zdi, da govori z nekom. Potem odkoraka. Vrata dvigala se zaprejo in zdi se, da začne ponovno delovati.

Kako je zaprla pokrov rezervoarja?

Po tistem naj bi Elisa nekako prišla na streho hotela, splezala na rezervoar in se v njem utopila. Njeno truplo so odkrili dva tedna po smrti, potem ko so se gosti začeli pritoževati nad barvo vode in njenim okusom. Marsikdo bi po ogledu posnetka lahko sodil, da je bilo deklo pod vplivom opojnih substanc, a vsi podatki kažejo, da mamila niso bila prisotna. Če pa upoštevamo kontekst in okoliščine njene smrti, stvari postanejo še bolj skrivnostne.

Črna zgodovina hotela

Zgrajen je bil v dvajsetih letih prejšnjega stoletja in namenjen poslovnežem, ki so potovali skozi mesto, a so hotel Cecil hitro zasenčile bolj glamurozne inačice. Cenovna ugodnost je kmalu pritegnila bolj sumljivo klientelo, morbiden sloves pa tako ni bil več daleč. V petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja so se v hotel zatekali samomorilci, ki so skakali z višjih nadstropij. Ena takih je bila 27-letna Paulina Otton, ki je 12. oktobra 1962 skočila skozi okno na devetem nadstropju in padla na 65-letnega Georgea Gianinnija.

Zakaj ima hotel zgodovino takšnih dogodkov?

Oba sta na kraju samem umrla. 4. junija 1964 so v eni od sob ubili upokojenega ''Pigeona Goldieja'' Osgooda. Bil je zaboden, zadavljen in posiljen. Zločin ostaja nerazrešen. V hotelu sta nekaj časa bivala tudi serijska morilca Richard Ramirez in Jack Unterweger.

Reuters

Film Temna voda

Elisina zgodba je nenavadno podobna grozljivki iz leta 2005. V njem se protagonistka Dalija s hčerko vseli v stanovanjsko stavbo. Črna dalija so imenovali Elizabeth Short – žensko, ki je bila žrtev obrednega umora leta 1947, ki ostaja nerazrešen. Govori se, da se je Črna dalija pred smrtjo zadrževala v hotelu Cecil. V filmu je hčerki ime Cecilia. Po vselitvi Dalija opazi temno vodo, ki teče od stropa njene kopalnice. Vzrok je mlado dekle Natasha Rimsky, ki se je utopilo v vodnem rezervoarju na strehi hotela. Opazite podobnost? Pomemben je tudi konec filma: dvigalo preneha delovati, duh Cecilijene matere pa ji plete lase. Gre pri smrti Elise Lam za enega tistih obrednih umorov, sinhronih s hollywoodskimi filmi?

Še eno nenavadno naključje

Kmalu po odkritju Elisinega trupla je v bližini hotela prišlo do izbruha tuberkuloze. Testni komplet, ki ga v takšnih primerih uporabljajo, se imenuje LAM-ELISA. Elisa Lam, LAM-ELISA.

Nekatere skrivnosti bodo ostale nerazrešene

Policija je smrt označila za nesrečo, Elisa pa naj bi bila najverjetneje bipolarna. Kako ji je torej uspelo priti na streho, ki jo varuje alarmni sistem? Kako je zaprla pokrov rezervoarja? Takšnih vprašanj je mnogo.