Črna kronika

Kaj se je dogajalo v strelskem obračunu v Mariboru

STA/MP Produkcija
24. 10. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na sedežu gradbenega podjetja v Mariboru so danes malo pred poldnevom odjeknili streli. Policisti so na kraju dogodka našli tri mrtve, eden od njih naj bi bil napadalec. Neuradno gre za nekdanjega delavca, ki je ustrelil direktorja in njegovega sina. To je že drugi strelski obračun v Mariboru v dveh dneh.

MP Produkcija, Maribor24

Kot je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, je bila policija o dogodku v objektu na Aljaževi ulici v Mariboru obveščena nekaj pred 12. uro. Ko so policisti prišli na kraj dogodka, so tam našli tri trupla. Vse tri smrtne žrtve so bile ustreljene, na kraju dogodka so našli tudi pištolo. "Policisti bodo opravili ogled kraja kaznivega dejanja, da bi ugotovili, kaj se je v hiši dogajalo," je povedal. "Po vsej verjetnosti je tudi storilec mrtev," je dodal.

Policija je sprva predvidevala, da se strelec zadržuje v objektu, zato so pozvali ljudi, naj se ne približujejo objektu. Ob vstopu v objekt se je izkazalo, da je strelec mrtev, zato so preklicali opozorilo. O dogodku naj bi pravočasno obvestili tudi bližnji vrtec. "Tudi v vrtcu je bilo poskrbljeno za otroke," je povedal Šadl.

Več podrobnosti o dogodku uradno ni znanih. Neuradno je slišati, da je prišlo do obračuna med direktorjem manjšega gradbenega podjetja in nekdanjim zaposlenim. Delavec naj bi ustrelil direktorja in njegovega sina, nato pa si sodil sam. Delavec naj bi bil nekdanji delovodja, ki je bil dlje časa v bolniški odsotnosti, vzrok streljanja pa naj bi bili neporavnani računi.

Današnji dogodek najverjetneje ni povezan s sredinim strelskim obračunom v Mariboru. Po besedah Šadla še niso okvalificirali tistega kaznivega dejanja, zato ne more podati več informacij. V dogodek je bilo vpletenih več ljudi, ki so danes še na zdravljenju v bolnišnici, nihče ni v smrtni nevarnosti. Ena oseba je pridržana.

Po neuradnih informacijah, ki jih je v današnji izdaji navedel časnik Večer, so streli odjeknili po hudem pretepu med domnevnimi pripadniki različnih klanov mariborskega podzemlja. V ozadju naj bi bila trgovina z drogo.

Ker primera nista povezana med seboj, je po besedah Dragana Petrovca z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani težko povleči kakšen splošen zaključek iz njih. "Nobenega skupnega imenovalca ni, razen enega skrajnega obupa v eni situaciji," je povedal za STA.

Po njegovih ocenah je v ozadju predvsem individualna stiska, težko je krivdo na splošno pripisati gospodarski krizi v regiji. "Ne govorim, da ni nakopičenih ogromno težav. Seveda jih je. Če imamo pri nas 250.000 ljudi, ki živijo pod pragom revščine, je to več kot tragična situacija. Ne smemo pa te stiske kar na splošno povezovati s takimi posameznimi hudimi dejanji," je pojasnil. "Nikakor ne smemo zanikati hudih družbenih razmer. Istočasno pa tako redki incidenti ne potrjujejo povezanosti in neke možnosti napovedovanja takih pojavov," je še povedal.

Kljub drugačnemu vtisu je takšnih primerov po besedah Petrovca v Sloveniji malo. "Sem pa tja se zgostijo taki primeri, a Slovenija ima izredno nizko število umorov, eno najnižjih na svetu," je pojasnil.

V Sloveniji je policija v lanskem letu obravnavala 44 ubojev, umorov in poskusov teh kaznivih dejanj. V letošnjem letu je bilo takšnih primerov že dvajset.

Mariborčane ta teden skrbijo tudi govorice, da naj bi v okolici nekaterih osnovnih šol in vrtcev neznanci iz belega kombija nagovarjali otroke in jih skušali zvabiti v vozilo. Na mariborski policijski upravi zadevo preverjajo, a zaenkrat ostajajo le pri govoricah.

MP Produkcija, Maribor24
MP Produkcija, Maribor24
MP Produkcija, Maribor24
MP Produkcija, Maribor24
MP Produkcija, Maribor24

MP Produkcija, Maribor24