Svet

Svetlolasa Marija bodoča otroška nevesta?

M. R.
26. 10. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bolgarski policisti so zaslišali romski par, domnevne biološke starše štiriletne deklice Marije, ki so jo pred dnevi našli v grškem romskem naselju. Saša in Atanas Rusev sta deklico prepoznala, ko se je njena fotografija pojavila v medijih. Ali je Marijina skrivnost razrešena, bo pokazala DNK-analiza.

Reuters

Spomnimo. Marijo so policisti odkrili med racijo v romskem naselju pri mestu Farsala v osrednji Grčiji. Ker 39-letni Hristos Salis in 40-letna Eleftheria Dimopoulu policistom nista znala pojasniti, kako sta prišla do otroka, sta se znašla v priporu. Par je najprej zatrjeval, da je Marija njuna hčerka, a so ju biološki testi postavili na laž. Zdaj trdita, da sta deklico posvojila leta 2009, posvojitve pa nikoli zakonsko uredila. Svetlolaska z zelenimi očmi je pritegnila pozornost preiskovalcev, medtem ko so v romskem naselju iskali drogo in orožje; staršem namreč sploh ni bila podobna.

V Bolgariji so policisti medtem zaslišali romski par, domnevne Marijine biološke starše. Saša in Atanas Rusev naj bi imela med osem in deset otrok, od katerih jih je pet svetlolasih in na videz podobnih najdeni deklici. Več bo znano po opravljeni DNK-analizi. Ruseva sicer trdi, da je Marijo rodila v Grčiji, ko je z možem odšla s trebuhom za kruhom, ob vrnitvi v Bolgarijo pa jo je bila zaradi revščine prisiljena pustiti prijateljici. Bolgarski par je zanikal, da bi hčerko prodal, nekateri mediji pa poročajo, da je bila Ruseva v Grčiji že dvakrat aretirana zaradi poskusa prodaje otrok.

Kakorkoli, grški policisti nadaljujejo preiskavo, Eleftheria Dimopoulou in Hristos Salis, ki sta policistom natvezila vsaj pet različnih zgodb o otroku, pa sta še vedno v priporu. Preiskovalci so prepričani, da sta deklico kupila kot investicijo, po dopolnjenem 12. letu pa bi jo prodala kot nevesto. Sklepanje zakona pri 12 letih je sicer v romskih skupnostih običajno; nevestina družina si pri tem obeta zajetno doto. "O znesku se pogajajo, za svetlopolto in svetlolaso deklico, kot je Marija, pa je mogoče iztržiti veliko denarja, saj bi se gotovo pojavilo veliko kupcev. Njun poslovni model je bil, da bi jo imela pri sebi šest ali sedem let, nato pa bi z njo dobro zaslužila," meni neimenovani policijski vir.