Svet

Varal jo je!

M.V.
26. 10. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po nedavni smrti Jovanke Broz, soproge nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza - Tita, se je v javnosti spet začelo razpredati o njunem odnosu in Titovem neustavljivem šarmu, ki naj bi mu podleglo ogromno žensk. Jovanki ni bil zvest in ona je to vedela, a vseeno je bil zanjo bog.

arhiv

Čeprav se je ob Titu vse življenje trlo različnih žensk, pa je veliki jugoslovanski voditelj blizu pustil le petim. Zadnja med njimi je bila Jovanka, ki je ostala z njim do smrti. Nekateri avtorji, ki so pisali o Titu, trdijo, da je bil Broz velik ženskar, ki naj bi imel otroke s kar 16 ženskami.

Toda najbolj znani Titov biograf Vladimir Dedijer te trditve zanika in pravi, da Tito po naravi ni bil ženskar; z ženskami svojega življenja naj bi imel dokaj normalna razmerja in jim je bil zvest. V javnosti pa kljub temu razsaja govorica, da naj bi imel nekdanji voditelj poleg sinov Žarka in Miša še 124 nezakonskih otrok. Večina poznavalcev njegovega življenja to ostro zavrača in poudarja, da se je Titu pogosto zgodilo, da so mu ženske ''podtikale otroke''. Zaradi svojega šarma, bogastva in vpliva je bil namreč privlačna vaba na vsakem koraku in le redko katera se mu je lahko uprla.

5 usodnih žensk

Prvič se je Tito poročil leta 1918, s komaj 14-letno Rusinjo Pelagijo Belousovo, ki mu je rodila pet otrok, a preživel je le Žarko. Živela sta v veliki revščini, na koncu pa ga je Pelagija zapustila. Njegova druga mlada žena je bila Anna Koenig, s katero se je poročil leta 1937, a sreča je trajala le eno leto, saj so Anno leto dni pozneje ustrelili. Pri 46 letih je tako postal vdovec in se kmalu zatem zapletel s Herto Haas, ki mu je rodila sina Miša. Herto je kljub veliki ljubezni zapustil in se ob vrnitvi v Beograd zapletel z Davorjanko Paunović - Zdenko.

Po njeni smrti leta 1946 se je želel pobotati s Herto, a ta ni nasedla njegovim lepim besedam. Peta in zadnja ženska v Titovem življenju pa je bila Jovanka Budisavljević, za katero so mnogi trdili, da je bila Titu ''podtaknjena''. Ljubimca sta bila od leta 1947, poročila pa sta se leta 1952. Po nekaterih virih naj bi se Tito velikokrat zelo grdo znašal nad njo. A zanjo je bil bog v človeški obliki. A tudi ona je imela velik vpliv nanj, bila je njegova šibka točka. Med njima naj bi se vse končalo avgusta 1977, po Titovem potovanju na Kitajsko. Jovanka ni želela z njim, ko pa ji je prinesel darila, jih je odrinila z mize. Takrat je Titu prekipelo in njunega zakona naj bi bilo resnično konec. Jovanka je prišla le še na njegov pogreb. Ostala je njegova uradna soproga, čeprav sta živela kot ločenca.

arhiv