Svet

Zapuščena otroka sta v sorodu

STA / S.R.
25. 10. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nizozemske in nemške oblasti so se znašle pred uganko. Na Nizozemskem so namreč pred kratkim našli zapuščenega dečka, test DNK pa je pokazal, da je brat deklice, zapuščene v Nemčiji 20 mesecev prej, poroča nemška tiskovna agencija AFP.

Dečka so mimoidoči našli v nizozemskem mestu Roermond 18. junija letos. Zavit je bil v belo brisačo, njegovo starost pa so ocenili na tri ali štiri dni.

Nizozemske oblasti so se k testom DNK zatekle, potem ko kakih 30 namigov o dečku, ki so jih prejeli čez poletje, ni dalo uspeha. Pri tem pa so presenečeno ugotovili, da ima najdenček sestrico, ki jo je tudi doletela podobna usoda. 10. oktobra 2011 je bila namreč najdena kakih 100 kilometrov stran, na avtocesti blizu nemškega Kölna.

Tudi deklica je bila zavita v brisačo in zelo vidno postavljena na rob ceste. Testi so pokazali, da imata otroka isto mater, če imata tudi istega očeta, pa bodo ugotovili z dodatnimi preiskavami.

Mati je uradno v tem primeru osumljenka, čeprav o kakršni koli krivdi zaenkrat še ni govora, je izpostavila tožilka Karin Jansen. "Še vedno je preveč odprtih vprašanj," je poudarila.

Dečka so sicer predali začasnim skrbnikom. Iz socialne službe so sporočili, da je zdrav in "vesel deček". So pa socialni delavci že začeli razmišljati, da bi bilo bratca in sestrico najpametneje namestiti v skupen dom. Nizozemske in nemške oblasti tako zdaj ugotavljajo, ali bi dečka lahko sprejela družina, ki je že posvojila deklico.