Črna kronika

12-letnik s pištolo ubil 45-letnega učitelja matematike

STA
26. 10. 2013, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gradbeniki so v petek začeli z rušenjem osnovne šole Sandy Hook v kraju Newtown v zvezni državi Connecticut, kjer je 20-letnik 14. decembra lani pobil 20 predšolskih otrok in šest odraslih oseb. Za osnovno šolo bodo odstranili vse sledi in do decembra leta 2016 postavili povsem novo.

Za pometanje neprijetnega spomina pod preprogo so se mestne oblasti odločile, ker je šola postajala bizarna turistična atrakcija, kamor so prihajali ljudje iz vseh ZDA. Gradbeni delavci so morali podpisati posebne izjave, da o tem ne bodo govorili z nikomer, prizorišče tragedije pa bodo varovali varnostniki, ki bodo pazili, da si kdo ne ukrade kakšnega spominka in ga prodaja po internetu. Za rušenje in gradnjo nove šole je država Connecticut odmerila 50 milijonov dolarjev.

Pokol je pretresel ZDA in v Connecticutu ter nekaj okoliških državah pripeljal do malce ostrejše zakonodaje glede orožja. Na nacionalni ravni pa zaradi moči orožarskega lobija, pred katerim trepetajo politiki obeh strank, niso sprejeli nobenega ukrepa, kljub pozivom predsednika ZDA Baracka Obame.

Nasilje na ameriških šolah se medtem nadaljuje. V petek so v mestu Sparks v zvezni državi Nevadi za vsak primer začeli srednješolce učiti o primernem odgovoru na nasilništvo sošolcev. Otroci morajo gledati video posnetek, ki jim razlaga, da pobijanje nasilnežev s pištolo ni prava rešitev. Na srednji šoli v Sparksu je v ponedeljek 12-letnik s pištolo ubil 45-letnega učitelja matematike ter ranil dva sošolca, preden si je sodil sam. Policija motiva še ni objavila.

V torek pa je bila z nožem za lepenko na srednji šoli v državi Massachusetts ubita 24-letna učiteljico matematike. Domnevni 14-letni storilec je v zaporu, odgovora na vprašanje, zakaj ji je prerezal vrat in njeno truplo odvlekel v gozd za šolskim poslopjem, pa še vedno ni.