Zanimivosti

Znanstveniki oblikovali okno, sposobno ustvarjanja energije

STA/M.J.
25. 10. 2013, 14.35
Posodobljeno: 26. 3. 2024, 08.18
Deli članek:

Znanstveniki na Kitajskem so zatrdili, da so oblikovali "pametno" okno, ki lahko tako varčuje z energijo, kot jo tudi proizvaja, s tem pa znižuje stroške ogrevanja in hlajenja zgradb, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Današnja "pametna" okna so omejena na regulacijo svetlobe in toplote sonca ter omogočajo, da se veliko potencialne energije zgubi, je za AFP dejal sooblikovalec Yanfend Gao s kitajske akademije znanosti. "Glavna inovacija je koncept naprave pametnega okna za istočasno ustvarjanje in varčevanje energije," je dodal.

Gaova ekipa je med raziskovalnim delom prišla do ugotovitve, da se lahko snov vanadijev dioksid uporabi pri regulaciji infrardečega sevanja Sonca, saj menja svoje lastnosti glede na temperaturo. Pod določeno temperaturno ravnjo namreč prepušča infrardečo svetlobo, medtem ko jo pri drugi temperaturi odbija, pojasnjuje AFP.

Okno, ki je vsebovalo omenjeno snov, je med preizkusi lahko reguliralo količino sončne energije, ki je prodrla v stavbo, prav tako pa je to energijo lahko razpršilo na sončne celice, ki so jih znanstveniki postavili okoli okna.

"Takšna pametna okna združujejo varčevanje in proizvodnjo energije v eni napravi in nudijo potencial za inteligentno regulacijo in izkoriščanje sončnega sevanja na učinkovit način," so avtorji raziskave zapisali v reviji Nature Scientific Reports.