Zanimivosti

Starodavno prekletstvo

jp
26. 10. 2013, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Arheologi so v Jeruzalemu v enem izmed podrtih rimskih dvorcev našli svinčeno ploščo s kletvijo, napisano v grščini.

Dvorec je skupaj z dvema odprtima dvoriščema meril 2.000 kvadratnih metrov. V uporabi naj bi bil v tretjem stoletju, porušil pa naj bi ga niz potresov leta 363. V besedilu se ženska Kyrilla sklicuje na imena šestih bogov, da bi preklela moškega po imenu Iennys, očitno zaradi nekakšnega pravnega spora: ''Udarim in udarim znova in zabijem žebelj v Iennysov jezik, oči, srd, jezo, odlašanje in nasprotovanje. Na nikakršen način ne sme nasprotovati ali delovati na način, na katerega bi se lahko zoperstavil Kyrilliji … ampak naj z Iennysom, ki ga je nosila maternica, razpolaga Kyrilla.''

Da bi Kyrilla dosegla svoj cilj, je združila elemente štirih religij, pravi Robert Walter Daniel z univerze v Kölnu. Od štirih bogov so štirje grški (Hermes, Perzefona, Pluton in Hekata), eden babilonski (Ereškigal), eno božanstvo pa je gnostičnega porekla (Abraksas). Besedilo nadalje vsebuje čarobne besede, kot je 'laoth', ki so hebrejskega izvora.

Daniel meni, da je urok za Kyrillo ustvaril profesionalni mag, Kyrilla pa je pri obredu uporabljala kladivo in žeblje, da bi povečala učinek prekletstva. Tako ona kot Iennys pa naj bi skoraj gotovo pripadala srednjemu ali višjemu sloju. Podobne predmete so odkrili na Cipru – in ker gre za podobne stvari, so arheologi zaključili, da je šlo za pravni spor.