Zanimivosti

Težave s potenco?

Dr. Tich
26. 10. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skoraj vsak moški med 40. in 50. letom se je kdaj srečal s težavami pri erekciji, in čeprav so te v večini primerov preprosto rešljive, razmerje postavijo na preizkušnjo.

Vzroki so različni in večkrat povezani med seboj. V grobem jih lahko razdelimo v tri skupine. Med organske vzroke spadajo obolenja ožilja, srca, ledvic in jeter, sladkorna bolezen in podobna obolenja, ki povzročajo okvare živčevja, ožilja, gladkih mišic in vezi v telesu ter v samem penisu. Med vzroke druge skupine štejemo stranske učinke nekaterih zdravil in drog, vključno z dolgoletnim kajenjem in čezmernim pitjem alkohola. Na tretjem mestu pa so duševni vzroki, ki so pri erektilni disfunkciji mlajših moških najpogostejši.

Če je vzrok motenj erekcije organski, je dobro vedeti, da lahko erekcijo izboljšamo z rekreacijo, pravilno prehrano in podobnimi ukrepi. Če težave opazimo ob jemanju zdravil, pa se je treba posvetovati z zdravnikom. Pri duševnih težavah, ki so precej pogostejše kot fizične, se je treba pogovoriti s partnerico, ob hujših motnjah pa je dobro poiskati tudi strokovno pomoč. A najpogosteje se zgodi, da prevlada trema - ko je moški z žensko, ki je noče razočarati. V glavi morda nastane miselna blokada, in četudi moški sicer doseže erekcijo brez težav, bo to v tistem trenutku nemogoče, razen če se mu uspe sprostiti.

Moški se erektilne disfunkcije globoko sramujejo, kar po navadi težavo še poglobi. Po drugi strani pa imajo o tovrstnih motnjah napačno predstavo tudi ženske. Marsikatera ženska na partnerjevo erekcijo gleda s stališča svoje lepote. Če partner ob njej ne more doseči erekcije, naj bi to pomenilo, da ga ne privlači. Še posebno če moški trdi, kar je seveda lahko tudi res, da se mu kaj takega še ni zgodilo. Vendar moška erekcija ni pravi pokazatelj moči njegovega poželenja. V resnici lahko ženska moškega dovolj privlači, a ima sam pač druge težave. Vzroki pa so pravzaprav redko povezani s partnerico. Pa vendar je v večini primerov dovolj že preprost pogovor med partnerjema.

Partnerici je treba povedati, da ni kriva za težave. Veliko moških se odzove napačno in želijo v trenutku nemoči zvaliti krivdo nanjo. Takšno razmišljanje pa moškega le oddaljuje od resničnega vzroka težav. Ni dobro, če se moški težavi izogne (z izjavo: to se mi še ni zgodilo), ali pa morda v želji po preusmeritvi pozornosti začne kritizirati partneričine prijeme in telesni videz. Ne le, da ne morete zmagati s takšnimi izjavami, temveč bosta zaradi njih izgubila oba. Ker je vzrok motnje torej največkrat duševen, se pogovarjajte s partnerico ali izkoristite čas, da se pomirite s predigro. Ženska mora vedeti, da za erektilno disfunkcijo nista kriva ne ona ne partner, temveč gre za več dejavnikov.

Če težava ni fizične narave, pa je vzrok najverjetneje trema in pri tem lahko pomaga le pogovor. Pri tem je seveda potrebna strpnost; poskušanje za vsako ceno je prej škodljivo kot koristno. Veliko žensk poskuša partnerja po vsej sili pripraviti do erekcije, kar le pripomore k psihološkemu pritisku in verjetnosti, da erekcije ne bo.