Slovenija

Romske restavracije v Mariboru še ne bo

STA/M.J.
29. 10. 2013, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pobudniki odprtja prve slovenske romske restavracije Romani kafenave v Mariboru, ki bi pod okriljem zavoda Epeka delovala kot socialno podjetje, so danes želeli javnosti uradno predstaviti lokacijo bodoče gostilne. Kot je za STA povedal vodja projekta Štefan Simončič, pa so na Mestni občini Maribor tik pred zdajci umaknili podpis z najemne pogodbe.

Mariborska občina je namreč pobudnikom za odprtje gostilne, ki so v njej predvidoma februarja prihodnje leto želeli zaposliti vsaj pet brezposelnih pripadnikov romske manjšine, ponudila prostore v nekdanji gostilni Ču-Ču na Gorkega ulici. S tem pa se ni strinjal svet mestne četrti Magdalena, zato so z mestne občine sporočili, da iščejo nove rešitve.

"Povezati želimo hladen slovenski svet s toplo romsko dušo. Želimo, da se podrejo zidovi, ki so se ustvarili med obema svetovoma. Želimo ustvariti in graditi nove mostove. Zato prirejamo ta piknik, da občankam in občanom ter tam stanujočim ob druženju predstavimo novo gostilno in naše namere. Z druženjem si želimo, da bi ljudje bolje spoznali nas in naš projekt," je zavod Epeka vabil na današnji dogodek, ki pa so ga okoliški prebivalci zavrnili, še preden so se z načrti sploh seznanili.

V okviru projekta so septembra tudi zaključili usposabljanje tistih, ki naj bi v restavraciji dobili delo, zato bodo vsaj del dogodka danes vseeno izpeljali. Diplome jim bo podelila direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Helena Cvikl.

Projekt romske restavracije je nastal v okviru razvoja socialnega podjetništva in je do leta 2015 financiran s strani Evropskega socialnega sklada ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Simončič pa se boji, da bo zdaj zaradi zamud vse skupaj ogroženo in bo denar potrebno vrniti Bruslju.

Svet mestne četrti Magdalena se je z načrti zavoda Epeka seznanil marca letos, kot je pojasnila njegova predsednica Jožica Lešnik Švajger, so jim že takrat pojasnili, da želijo na tej lokaciji urediti medgeneracijsko središče in da si tam ne želijo več gostinske dejavnosti.

"Projekt medgeneracijskega središča je bil ponovno predstavljen na skupnem sestanku vodstva mestne občine, na katerem je bil konec avgusta osebno prisoten tudi župan. Sam je takrat naš projekt podprl in jasno povedal, da so interesi mestne četrti in njenih prebivalcev najpomembnejši. Seznanili smo ga tudi s sklepom sveta o projektu romske gostilne," je povedala Lešnik Švajgerjeva.

Sicer pa po njenih besedah prebivalci te mestne četrti na Taboru že dolga leta opozarjajo tudi na romsko problematiko v bližnjih blokih na Preradovičevi, a je mestna občina ves ta čas ni znala ustrezno rešiti. Tudi zato v projektu romske gostilne številni prebivalci vidijo možnosti potenciranja že obstoječih težav v tem okolju.

"Ne nasprotujemo pa drugi omenjeni lokaciji na Ulica Moše Pijade, vendar pa, kot smo lahko prebrali, je oddelek za gospodarstvo na mestni občini te prostore že ponujal v prodajo na javni dražbi," je še dodala predsednica mestne četrti Magdalena.