Zanimivosti

Kako prihraniti pri ogrevanju doma?

S.A.
26. 10. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Med najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na toplotno izgubo, spada toplotna zaščita stavb. Z izolacijskimi materiali in kakovostnimi okni lahko toplotne izgube zmanjšamo za več kot 30 odstotkov.

Kot svetuje Tomislav Tkalec, vodja programa Energija v društvu Focus, je treba temperaturo prostorov prilagoditi glede na rabo prostora, če je to le mogoče. Prehodne prostore ogrevamo bistveno manj kot bivalne. »Bivalne prostore v zimskem času ogrevamo na temperaturo med 20 in 21 stopinj Celzija, medtem ko naj bi bila temperatura v spalnicah le od 17 do 18 stopinj,« pravi Tkalec in dodaja, da vsaka dodatna stopinja temperature porabo energije dvigne za 6 odstotkov.

Med največje toplotne »izgubarje« spadajo okna in vrata. Skozi steklo in špranje namreč uhaja največ toplote, zato preverimo tesnenje oken. Na netesna okna prilepimo samolepilni trak za tesnenje. »V zimskih mesecih okna ponoči po možnosti zastirajmo s polkni, roletami ali debelimi zavesami,« še svetuje Tkalec, ob tem pa dodaja, da naj v kurilni sezoni prostore zračimo v najtoplejšem delu dneva.

Tudi pri radiatorjih previdnost ne bo odveč, saj ti pravilno delujejo le tedaj, ko omogočimo pravilno kroženje zraka v prostoru, zato moramo paziti na naslednje: nikoli jih ne pokrivajmo tik nad njimi ne nameščajmo polic. S tem bi namreč preprečili dvigovanje toplega zraka, kar lahko občutno zmanjša efektivno moč radiatorja. Tam, kjer so radiatorji postavljeni ob okno, je ob njihovo zadnje lice priporočljivo postaviti posebno izolacijsko ploščo (reflektor), ki je navadno narejena iz plasti aluminijaste folije in kake umetne pene. S tem preprečimo segrevanje stene (okna) neposredno za radiatorjem in povečanje toplotnih izgub.