Ste opazili?

Ste vedeli, da si slavni nogometaš lakira nohte? In za to ima dober razlog

S.Č.
21. 6. 2024, 09.44
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 10.31
Deli članek:

Svetovno znani nogometaš Cristiano Ronaldo, je nedavno na Instagramu objavil fotografijo, na kateri pozira s svojim 13-letnim sinom Cristianom Jr. v domači telovadnici. Oboževalcem je v oči padla zanimiva podrobnost: Ronaldo ima na nohtih nog črn lak.

Profimedia
Ste že opazili ta detajl pri slavnem nogometašu?

Ronaldo na nohte na nogah nanese zaščitno plast posebnega laka, ki zmanjšuje možnost pojava glivic ali bakterij na nohtih. Ta praksa je zelo pomembna za profesionalne športnike, ki so zaradi svojih aktivnosti še posebej izpostavljeni takim okužbam. Nogometaši se vsak dan ure in ure potijo v nogometnih čevljih, kar ustvarja idealne pogoje za razvoj glivic in bakterij. Poleg tega so nogometaši bolj nagnjeni k poškodbam prstov, kar še dodatno povečuje tveganje za okužbe.

Vsem poznan nogometaš ni edini športnik, ki uporablja to metodo zaščite. MMA borci, tekači in boksarji si prav tako pogosto nanašajo plast zaščitnega laka na nohte na nogah. Tudi pri njih gre za enak razlog.

Uporaba zaščitnega laka na nohtih nog prinaša več zdravstvenih koristi:

Preprečevanje glivičnih okužb: glivice se lahko hitro razširijo v vlažnih in toplih pogojih, kot so športni čevlji. Lak deluje kot bariera, ki preprečuje razvoj glivic

Zmanjšanje tveganja za bakterijske okužbe: Poleg glivic so športniki izpostavljeni tudi bakterijam, ki lahko povzročijo okužbe in vnetja. Zaščitni lak pomaga zmanjšati tveganje za te težave.

Zaščita pred poškodbami: Trda plast laka lahko deluje kot dodatna zaščita pred poškodbami nohtov, ki so pogoste pri športnih aktivnostih.

Ronaldo s svojo prakso nanašanja črnega laka na nohte na nogah ne sledi zgolj modnim trendom, ampak s tem skrbno varuje svoje zdravje. Njegova odločitev je po mnenju mnogih praktična in smiselna, saj pomaga zmanjšati tveganje.