Aretirane

Aktivistke napadle zasebno letalo Taylor Swift

S.Č.
21. 6. 2024, 09.22
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 09.37
Deli članek:

V nedavni skrivni akciji na letališču Stansted v Londonu sta dve aktivistki iz skupine 'Just Stop Oil' povzročili pravi kaos. Jennifer Kowalski in Cole Macdonald sta z oranžno barvo poškropili več zasebnih letal, vključno z letalom priljubljene pevke Taylor Swift. Akcija se je zgodila v četrtek zgodaj zjutraj, okoli 5. ure, ko sta prerezali ograjo na letališču in vdrli na območje z zasebnimi letali.

Profimedia
Taylor Swift

Jennifer Kowalski, nekdanja menedžerka za trajnostni razvoj iz Dumbartona, in Cole Macdonald iz Brightona sta z uporabo oranžne barve poškodovali več zasebnih letal, med njimi tudi prevozno sredstvo znane pevke Taylor Swift. Namen njunega protesta je bil opozoriti na nujnost dogovora o postopni opustitvi fosilnih goriv do leta 2030. Policija v Essexu je hitro ukrepala in v nekaj minutah aretirala obe aktivistki.

Policija v Essexu je v uradni izjavi potrdila aretacijo dveh žensk, starih 28 in 22 let. V izjavi so navedli: "Policisti so bili na kraju v nekaj minutah in pridržali dve osebi. Letališče in leti delujejo normalno. 22-letnico iz Brightona in 28-letnico iz Dumbartona sta aretirali zaradi suma kaznivega dejanja oškodovanja in oviranja uporabo ali delovanje nacionalne infrastrukture."

Akcija je sledila grožnjam odvetnikov Taylor Swift, ki so februarja zagrozili s tožbo študentu, ki je na družbenih omrežjih spremljal uporabo in gibanje njenega letala. Profil CelebJets na platformi X (nekdanji Twitter) je razkril, da je bilo Swiftovo letalo največkrat uporabljeno letalo zvezdnikov, pri čemer je izpustilo več kot 8000 ton ogljika. Pevkin tiskovni predstavnik je zanikal, da bi bila Taylor Swift na vsakem letu, in pojasnil, da je bilo njeno letalo pogosto posojeno drugim.

Incident na letališču Stansted je ponovno osvetlil problematiko uporabe zasebnih letal in njihov vpliv na okolje. Čeprav je policija hitro ukrepala in aretirala aktivistke, ostaja vprašanje, kako učinkovito in trajnostno upravljati s prevoznimi sredstvi slavnih oseb.