Francoske volitve

Kandidatko skrajne desnice ujeli z nacistično kapo

M.G.
2. 7. 2024, 11.48
Posodobljeno: 2. 7. 2024, 11.59
Deli članek:

Kandidatka stranke Rassemblement National (RN) Ludivine Daoudi se umika iz drugega kroga parlamentarnih volitev v Franciji, potem ko se je po družbenih omrežjih razširila njena fotografija, na kateri nosi nacistično kapo.

X, Cerfia (@CerfiaFR)
Fotografija desno usmerjene Daoudijeve, ki jo je posnela pred leti, bo krepko prizadela njeno politično kariero.

Predstavnik stranke RN je povedal, da se bo Daoudijeva prostovoljno umaknila iz drugega kroga parlamentarnih volitev, saj je slika, ki je zaokrožila po spletu, preveč obremenjujoča, žaljiva in nikakor ne sovpada z načeli stranke, ki ji Daodijeva pripada.

Ludivine Daoudi se je sicer uvrstila v drugi krog volitev, potem ko je v nedeljo, 30. junija, v 1. volilnem okrožju Calvados v Normandiji prejela 19,95 odstotka glasov. Odločitev o njenem umiku je bila sprejeta "na ravni stranke RN," je povedal vodja lokalne podružnice RN Philippe Chapron v pogovoru za radio France Bleu Normandie v torek zjutraj. "Tega ne zanika, fotografijo je posnela pred nekaj leti na trgu orožja v Normandiji," je dejal Chapron. Dejal je, da bo "z današnjim dnem njena kandidatura umaknjena".

Fotografijo je na spletu delila njena tekmica iz levičarskega zavezništva Nouveau Front Populaire Emma Fourreau, ki je bila druga v volilni enoti s 34,82 odstotki prejetih glasov. "Ludivine Daoudi, kandidatka RN za 1. volilno enoto Calvados, je bila "pogrešana" od začetka kampanje. Ko pogledate njene družbene medije, je enostavno razumeti, zakaj," je Fourreaujeva pikro zapisala v sporočilu, objavljenem na X.

Sicer pa je bilo med volilno kampanjo ugotovljeno, da je več kandidatov RN na družbenih medijih objavljalo rasistična, antisemitska in obče žaljiva sporočila.